Årets Sydney Hobart spås bli en rysare

Det legendariska racet är känt för att bjuda på hisnande undanvindar och fantastiska helikopterbilder av världens snabbaste kölbåtar i toppfart. I år blir det mer en taktisk utmaning.

I år ska det inte blåsa särskilt hårt, bara omkring 10-15 knop, och det bäddar för en intensiv uppgörelse mellan racets giganter där taktiska drag lär bli avgörande.

– Det blir troligen inga rekordfarter eller rekordtider i årets race, säger Jim Cooney som är skeppare och delägare i Comanche som var först över linjen 2017 och av många anses vara världens snabbaste kölbåt – inte minst då hon håller det nuvarande rekordet över Atlanten.

Båtarna som får mest uppmärksamhet i denna enorma australiensiska mediahändelse är som vanligt de stora 100-fotarna och i år är det fem stycken som ställer till start.

Det spås ganska lätta vindar men jag tror ändå att det kan gå undan.

Martin Strömberg, Maserati.

Vi på Hamnen.se har inte full insikt hur många svenskar som deltar men har lyckats luska fram tre stycken.

Martin Strömberg som har en ledande roll på VO 70 Maserati, vilket är gamla Ericsson 3 som han seglade Volvo Ocean Race med, bland annat tillsammans med undertecknad 2008-2009. Anders Lewander seglar på sportiga 46-fotaren Bounty Brassware Our Rush och Lena Wilderäng på Ocean Gem, en Beneteau 445.


Här är en kort försmak om vad vi kan vänta oss av starten som går natten till torsdag. Sändningen startar 02:30.

Rolex Sydney Hobart Race startar på annandagen 13:00 lokal tid, vilket blir 03:00 natten till torsdag svensk tid. Då är det bara att bänka sig framför en skärm – för livesändningen från starten inne i Sydney Harbour är alltid spektakulär, påkostad och värd att följa.