Archipelago Raid

Archipelago Raid är en internationellt erkänd kappsegling med extrema 5,5 meters katamaraner, som går i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar. Tävlingen som startar i Stockholm, är världens längsta och mest intensiva orienteringskappsegling och därmed en oerhörd utmaning för seglarna.

Foto: Th. Martinez

Foto: Th. Martinez

Archipelago Raid 2006
Den 26e juni startar Archipelago Raid, världens mest extrema kappsegling för Formula 18 katamaraner.

Archipelago Raid är en internationellt erkänd kappsegling med extrema 5,5 meters öppna katamaraner, som genomförs årligen i Stockholms, Ålands och Åbolands skärgårdar, med totalt närmare 100 000 öar. Tävlingen som startar från Djurgården i Stockholm, är världens längsta, mest intensiva och svårnavigerade orienteringskappsegling och därmed en oerhörd utmaning för seglarna. Enbart seglingskunskaper räcker inte. Navigation och fysisk uthållighet är minst lika viktigt för den två man starka besättningen, som ska täcka drygt 500 sjömil non stop under 5 dygn i juni (26-30 juni 2006). Paddling är tillåtet så det blir ingen vila även i mycket lätta vindförhållanden.

Kappseglingen kräver extrem uthållighet och prestanda men är samtidigt ett vackert äventyr med många starka upplevelser. Alla lagen (två personer per lag) seglar Formula 18 båtar, 5,5 meter långa, snabba, öppna katamaraner.

Deltagarna ska hitta omkring 25 kontrollpunkter utplacerade i på stränder, bryggor och båtar i skärgårdarna och får fritt välja väg mellan två kontrollpunkter, vilket gör det ännu svårare för åskådare att följa kappseglingen på plats.

Det extrema ligger i att deltagarna ska segla non stop så långt på de här båtarna ? segla, paddla och navigera hela tiden. Det är upplagt precis som en expedition, säger Christine Salén, initiativtagare och organisatör av kappseglingen

– Den största utmaningen för de svenska seglarna är förmodligen främst uthålligheten, och för de utländska navigationen, säger hon.

Denna mycket prestigefyllda kappsegling lockar många internationella världsstjärnor inom segling och de väldigt meriterade deltagarna är från fler än 10 nationer. Några av vinnarna från de fem tidigare åren kommer tillbaka för att försvara sina tidigare framgångar: Magnus Woxén (2002), Anders Lewander (2003) och Mark Self/William Sunnucks (2004).

Bland deltagarna finns bland andra David Scully, en av de snabbaste seglarna i världen med 13 fartrekord, flera soloseglingar och jordenruntseglingar i bakfickan, bland annat som vaktkapten på Playstation. En av de bästa Formula 18-seglarna i världen, Fransmännen Eric Proust/Gerard Navarin är ett annat framgångstippat lag.

Organisatör

Detta är sjätte året i rad som Archipelago Raid, uthållighetstävlingen i 18 fots katamaraner, arrangeras. Varje år har Archipelago Raid lockat fler och fler deltagare. Bakom arrangemanget av Archipelago Raid står Atlant Ocean Racing. Atlant Ocean Racing är baserat i Stockholm och är specialiserat på projektledning av internationella seglingsprojekt och evenemang. (Ericsson Racing Team, Team EF, Assa Abloy, Nokia Oops Cup, SAP Match Cup, Sony, Toshiba & Gore-Tex, Nokia; Formula 60-trimaraner.) Atlant Ocean Racings ambition med tävlingen är att skapa ett internationellt evenemang som attraherar toppseglare från hela världen att kappsegla under extrema omständigheter och samtidigt upptäcka de världsunika skärgårdsarenorna.

Läs mer om Archipelago Raid