Archipelago 40: En motorkatamaran för den kräsne äventyraren

En motorkatamaran byggd för den äventyrslystna. Så beskriver Archipelago Expedition Yachts sin nya 40-fotare som nu kommit ut på marknaden. Farkosten som enligt varvet ska sätta en ny standard inom segmentet de kallar Pocket Sized Cruisers

Om 40 fot är att betrakta som särskilt ”pocket size” kan de lärde få tvista om. Men vad beträffar denna nya modell är det sannerligen en värd att ta en närmre titt på. Då den presenteras som lillebror till den även den nyligen lanserade 47-fotaren är likheterna föga förvånande flertaliga.

– Vi har tagit vår ikoniska 47-fotare och gjort den lite mindre. Mindre motorer, lägre utsläpp, lättare att förtöja, men med all den kapacitet och kraft som behövs för att ta dig hem efter en dag, en vecka eller en månad till havs, skriver Stephen Weatherley, grundare och vd för Archipelago Expedition Yachts i ett pressmeddelande.

Precis som med den större modellen, och resten av Archipelagos katamaraner, är skrovet byggt helt i aluminium. Designen är framtagen av Chartwell Marine som, bortsett från Archipelagos Expedition-serie och ett par andra modeller, främst fokuserat på funktionella arbetsbåtar till vindkraftsparker, forskningsplattformar samt liv- och räddningsbåtar. Att denna nya 40-fotare är skapt för att ta sig över hav och och utforska de mest ogästvänliga marina miljöerna kommer således knappast som en överraskning.

Videon visar den större modellen på 47-fot då det första 40-fotsskrovet fortfarande är under konstruktion.

Utrustad med hybriddrift

Modellen har fått en hybriddrivlina som standard där konventionell dieseldrift möter eldrift. Kombinationen utlovar tyst och energisnål gång i kustnära vatten utan att göra avkall på båtens ocenankorsande förmågor. Ska man tro statistiken som släppts har Archipelago 40:an en räckvidd på över 2 000 sjömil och dessutom en topphastighet på upp till 30 knop beroende på utrusning, och last. Vi på Hamnen ber om att få återkomma med faktiskt förbrukning i olika hastigheter när dessa siffror offentliggjorts.

Något annat som inte offentliggjorts – priset.

Archipelago Expedition Yachts har sålt ett första exemplar men vad prislappen tillslut landade på har ännu inte framkommit. Detta är visserligen inte så konstigt då flytetygen byggs per specifikation från köpare till köpare. Men för att ge en uppskattning säljs varvets 47-fotare i sitt grundutförande för närmre 14 miljoner kronor.