"Raiden" har startat

En sydlig bris på 3 ? 5 m/s räckte gott för att skjuta fart på Archipelago Raid
I tät klunga tog de 22 katamaranerna starten utanför Junibacken på Djurgården i hjärtat klockan 11.00, fredag.

I seglingsvärlden har Archipelago Raid blivit något av ett måste bland de äventyrliga proffsen och det var ett blandat startfält utanför Djurgården under fredagsmorgonen. Kända och okända ansikten från storbåtssegling, match racing, solosegling, jollesegling och flerskrovssegling fanns på plats. Både internationella stjärnor samt lokala talanger och entusiaster från olika delar av Sverige.

Det franska laget Team Kalix med Hobie Cat-specialisten Eric Proust vid rodret var först över startlinjen, tätt följt av resten av fältet.

Fram till och med målgången på onsdag nästa vecka ska lagen passera ett antal delsträckor som innefattar ett flertal kontrollpunkter per delsträcka. Resultatet bygger på ett poängsystem fördelat på rangordningen efter varje delsträcka samt bonuspoäng för förste lag vid varje enskild kontrollpunkt.

Under fredagen seglar deltagarna från Djurgården till Lidö i Stockholms nordöstra skärgård. Två delsträckor ska avverkas med flera kontrollpunkter per sträcka. Matchracingseglarna Martin Strandberg och Johan örtendal, Team Thule, gick om fransmännen på Team Kalix till andra kontrollen och var sedan förste båt till Grinda, målet för första delsträckan, och vann därmed tävlingens första etapp.

Fredag kväll blir det ett kort nattstopp på Lidö med förhoppningsvis ett par timmars sömn för seglarna. Omstart går lördag morgon kl. 03.00 för att därefter korsa Ålands hav och styra in mot Ålands skärgård.

Ställning de 12 första båtarna efter den första delsträckan dag 1

1. Team Thule, Martin Strandberg & Johan örtendahl – Swe

2. Team Kalix, Eric Proust & Romain Motteau – Fra

3. X-Leisure, William Sunnucks & Simon Farren – UK

4. Sundvalls Bygg, Fredrik Ekman & Gustav Tempelman – Swe

5. RBSC Huysman, Patrick Demesmaeker & Michel Proot – Bel

6. Team Garmin, John Bäck & Gustav Morin – Swe