Anytec 750 SPD – första intrycken från testen

Hamnen testar Anytec 750 SPD
Hamnens testlag åker till Höga kusten och testar klassiska motorbåten Anytec 750 SPD i vågor.

Född, hyllad, död och återuppstånden. Så lyder historien om Anytec 750 SPD i korthet. Hamnen är i Örnsköldsvik och testar nygamlingen i öppen havssjö vid Höga kusten.

Året var 2017 när Anytec en stor nysatsning med ett nytt vågat formspråk och ett flertal nya modeller. Nu är man delvis tillbaka där det hela började med och tuffa pendlarbåtarna med långa och djupa fördäck samt komprimerade sittbrunnar med sparsamma sittytor.

Bli medlem i Skippo Plusse testen av Anytec 750 SPD samt få tillgång till Hamnens arkiv av testade båtar!

En nybåtstest av välkända Anytec 750 SPD minsann – det känns väl gammalt invant och tryggt?

– Nja, en nygammal modell – det må vara – men det är nytt för mig då jag av någon anledning aldrig haft nöjet att testa Anytec 750 SPD ”förra gången den var ny”, säger Gustav Morin.

Håller den måttet?

– Ja, vi frestar på ganska bra i öppen havssjö och jag kan skvallra om att andra halvan av testlaget, Claes Olivecrona, blev rädd och allt mer förbannad vartefter som flygturerna i vågorna blev längre. På det hela taget har vi, mest jag, dock väldigt kul.

Se också:
Test av Anytec 622 SPD.
Test av Anytec A21.
Test av Anytec 622 SP.
Test av Anytec A27.

Förtjänar Anytec 750 SPD verkligen all cred som den har fått genom åren?

– Ja. Men det har skett en hel del när det gäller utveckling av plåt-racers som denna när det gäller prioriteringen av utrymmena, vilket kan vara avgörande för vilken båt man köper. Den här är ju speciell och…

… ni återkommer till det i testen?

– Precis så, säger Gustav.

Jag hade en Anytec 750 SPD som redaktionsbåt för 15-talet år sedan och minns den som ett krutpaket med ett evighetslångt och smalt fördäck.

– Ja, ett däck och en utformning som vi har en del åsikter om och som har sina klara för- och nackdelar.

 

En härlig dag på Höga kusten med perfekta förhållanden för att testa körglada Anytec 750 SPD.

Några fler iakttagelser?

– Ja, på Anytec 750 SPD nöjer man sig med en motor på max 300 hk och det känns föredömligt sansat i jämförelse med modernare modeller som säljs med ännu mer krut där bak om man vill. Jag kan säga att 300 hk räcker till även för de som är mer än genomsnittligt fartintresserade.

Inga skandaler?

– Nja, skandal är kanske ett för starkt ord men vi noterar ett par plumpar i testprotokollet som kan klassas som barnsjukdomar, vilket ju är anmärkningsvärt när modellen har funnits i nära 20 år.

Sist men inte minst – är det vettigt att ta upp produktionen av samma-samma igen?

– Anytec 750 SPD håller fortfarande måttet för ett mycket speciellt och smalt användningsområde och försöker nu sätta fingret på exakt vem den är till för. Vi återkommer med det i testen, avslutar Gustav Morin. Uppdatering – testen av Anytec 750 SPD är nu publicerad!

Se Anytecs egna ord om Anytec 750 SPD här.