Anytec 747 – hyttracern

Anytec 747 – råaste hyttbåten.Anytecs båtar är kanske inte alltid de mest praktiska. Men de är helt klart råast. Det gäller inte minst för derast senaste modell – en ”kioskbåt” som mer känns som en racer.

När första ritningarna syntes på nätet kändes 747-modellen lite som ett oslipat försök till en nydanande design. Som om ett barn försökt sätta ett tak på en vanlig öppen Anytec. 

Det dröjde ett par månader tills vi fick se nästa omgång ritningar och ytterligare ett par tills den riktiga produkten släpptes. Mycket hade hänt på vägen. I bilvärlden blir man ofta besviken när man fått se ett koncept och sedan får slutresultatet serverat. Allt är mycket tråkigare. Designern har fått dra tillbaka sina utsvävningar och på sin höjd fått behålla ett litet designat veck i framskärmarnas hörn. Med Anytec 747 var det upp-och-ner-vända världen. Mycket hade hänt på vägen. Dåligt hade blivit riktigt bra.

På båtmässorna för ett par veckor sedan stoltserade båtvärldens mest råbarkade och designinriktade aluminiumproducent med ytterligare en uppseendeväckande nyhet. De hade lyckats med något som få gjort tidigare. Att skapa en hyttbåt med habegär som inte bara var av praktisk karaktär.

Anytec 747 är lika enkel och avskalat tuff som alla tidigare modeller och det enda som skiljer är några inlägg av rött i paneler, ratt och säten. Om det charmar målgruppen återstår att se men ett första rätt i inredningen är att en gasdämpad stol är monterad. Ett måste om man som säljare ens ska få yppa att ”båten står pall för allt. ”Jo, båten kanske. Men hur är det besättningen,” är vad kunderna borde svara om en rejäl gasdämpad stol inte finns. 

Skroven vi provkört på Anytecs minsting 530, vår tidigare redaktionsbåt Anytec 622 SP och värstingen Anytec 860 SPD, har inte gjort oss besvikna och detta ser lovande ut. Hur den klarar sig i verkligheten får vi förhoppningsvis snart möjlighet att rapportera om.

https://www.youtube.com/watch?v=liXFgRI0f80

Data Anytec 747:
Längd: 8,08 m
Bredd: 2,55 m
Vikt: 1 370 (utan motor)
Fart: 25–50 knop
Antal personer: 8 st
Pris: från 601 500 kr (JKM Marin). Med en 300 hk 965 300 kr (Yamaha Center Örnsköldsvik).
Mer info: anytec.se