Antares 11 - lyxig flybridgebåt till lågt pris

Antares 11 bjuder på 360 graders utsikt från förarplatsen.
Antares 11 bjuder på 360 graders utsikt från förarplatsen.

Antares 11 bjuder på 360 graders utsikt från förarplatsen.Två rejäla kabiner, dubbla motorer, väl tilltagen flybridge och 360 graders utsikt från förarplats och salong. Lägg sedan till ett konkurrenskraftigt pris och Antares 11 har goda framtidsutsikter.

Antares 11 hade premiär på Southampton Boat Show i september 2008. Här visades en flybridgebåt  med en prislapp på närmare hälften av vad många andra kabinbåtar i samma storleksklass kostar.

– Bénéteau är världens största tillverkare av fritidsbåtar. Effektiv produktion samt pressade inköpspriser är en förklaring till varför vi kan hålla så låga priser. Koncernen har en gemensam inköpsavdelning. Den pressar priser på allt från motorer och inredningsmaterial till glasfiber och navigationsutrustning., säger Joakim Wernered, VD för Dream Marine Stockholm AB som säljer Bénéteau motorbåtar i Sverige.

Priset för Antares 11 ligger på 2 095 000 kronor inklusive moms, fritt varvet i Frankrike. För det får köparen en drygt 11 meter lång motorbåt, utrustad med två Volvo Penta D4 på vardera 260 hk. Motorerna ger tillräckligt med kraft för att trycka upp Antares 11 i 25 knop. Men Antares 11 är semiplanande, vilket gör att marchfarten kan hållas betydligt lägre med minimal bränsleförbrukning som följd.

– En väl fungerande styrplats inne i båten är viktig för oss svenskar. Det kan vara regn och rusk och då ska man inte behöva gå upp på fly-bridgen när det är dags för tilläggning, säger Joakim.

– Den goda sikten är utmärkande för hela Antares-serien. På Antares 11 märks det extra tydligt, vilket också ger stort ljusinsläpp i pentry och salong.

God sikt betyder också bra ljusinsläpp i salongen på Antares 11.

Att Bénéteau producerar båtar främst tänkta för sol och bad i varma Medelhavet är något som Joakim dementerar.

– Representanter från Skandinavien sitter med i Bénéteaus utvecklingsgrupp. Det gör att detaljer som öppna pulpitar i fören, smarta kapell-lösningar numera finns för samtliga Beneteaubåtar.

Sol och värme finns även i Sverige. Då är flybridgen på Antares 11 något att njuta av. Den är ovanligt stor och smart planerad. I direkt anslutning till förarplatsen finns en U-soffa som enkelt förvandlas till ett soldäck.

Annars är det de dubbla kabinerna som lockar. Här bor ägarparet bekvämt och lyxigt i den stora Owners Cabin samtidigt som två gäster kan dra sig tillbaka i gästkabinen. Dusch med vinkeldörr i frostat glas separerar duschen från toaletten.

– Storleken på 35 fot gör att man får en båt med fly-bridge, dubbla motorer, dubbla kabiner och stort pentry utan att priset drar iväg. Båtar i nästa storleksklass kostar betydligt mer, säger Joakim Wernered.

Antares 11, nyhet från Bénéteau.
Antares 11, nyhet från Bénéteau.
Antares 11 planlösning.
Skiss kabiner Antares 11.

Fakta Antares 11

Längd. ö.a                11.35 m, inkluderad aktre badbrygga
Skrovlängd:               9.97 m
Bredd                        3.80 m
Deplacement:            6 540 kg
Höjd:                         4.70 m (maxhöjd med båge, radar and antenn)
Djup:                         1.00 m
Bränsletank:              640 l
Vattentank:               320 l
Motorer:                   VP D4 2×260 hk
Design:                     P. Sarrizin