AMT satsar på hyttbåtar

AMT_215
AMT 215 – ny hyttbåt från Finland.

AMT_215Finska AMT är i full färd med att ta fram en serie allvädersbåtar med hytt. Först ut är AMT 215 PH (Pilot House) som premiärvisas i slutet av augusti.

Finska AMT, som hittills främst har varit förknippat med daycruisers, styrpulpetare och HT-båtar, satsar nu på en serie hyttbåtar. Den första, AMT 215 PH (Pilot House), kommer att premiärvisas på utställningen Öppet Varv på Orust i slutet av augusti. Planen är att locka kunder som inte bara ägnar sig åt båtliv under högsommaren och i strålande solsken utan som också gärna ger sig ut till sjöss tidiga vårar och sena höstar.

Därför är detta mer en praktisk båt än en solskensracer. I receptet ingår en rejäl skyddande hytt, två kojplatser i form av en V-koj, stora lastbara ytor bakom hytten och breda gångbord vid sidan om densamma. Vidare har man satsat hårt på säkerheten och bland annat vågar man lova att båten flyter i alla lägen, även om man skulle ha slagit hål i skrovet. Dessutom flyter den så pass högt att den alltid kan köras för motor till närmaste hamn.

Priset beräknas hamna på strax under 500 000 kr med en Suzuki 140 hk på akterspegeln och då är båten bland annat också utrustad med frestelser som spoltoalett, tryckvatten och värmare. Sportfiskare som brukar vilja ha en extra utvändig styrplats får dock betala extra för den.

Sist men inte minst tyder de första testkörningarna på att man har lyckats få till ett mycket sjödugligt skrov. Inte minst tack vare det förhållandevis ganska höga förskeppet och det ska mycket till för att en brottsjö ska förmå att leta sig upp ovanför däckslinjen.

Inom en snar framtid kommer AMT med Pilothouse-båtar i både större och mindre versioner.

Data :

Längd    640 m
Bredd    2,40 m
Vikt (utan motor) 1 100 kg
Motor    90–150 hk
Passagerare    7
Pris (prognos)    498 000 kr
Info    www.suzukimarin.se

amt_215_ph_12_07_red

amt_215_ph_det_01

amt_215_ph_red