Amfibieplan med oanade resurser sjösatt

Detta är en sportbåt, flygplan och bobåt – i ett. Det amerikanska företaget Icon har kort och gott sjösatt något som verkar vara för bra för att vara sant.

Amerikanska ICON Aircraft från Minnesota har just sjösatt sitt nya plan som klarar att flyga Gotland–Stockholm på nolltid och väl på plats fungera som både sportbåt, fiskeplattform och bostad.

Cockpiten i det lilla tvåsitsiga planet kan nämligen omvandlas till en öppen plan plattform där man kan svinga fiskespön så gott som fritt. Samtidigt som passageraren kan ta igen sig i en hängmatta som spänns upp mot aktern.

Tack vare att vingarna ska gå att fälla ihop kan man lägga till vid en vanlig y-bom och när kvällen kommer riggar man upp en ”supstuga” runt fören och skapar på så vis tak över huvudet.

Den första modellen testflögs för första gången sjunde juli och testteamet hävdar att de är nöjda med flygförmågan som ska vara något helt utöver det vanliga.

Planet är byggt i kolfiber och väger in på 686 kg inklusive motorn som är en Rotax på 100 hästar. Det räcker till en toppfart på 194 km/h. Räckvidden beräknas till 55 mil.

Ytterligare två exemplar ska byggas och testas innan planet börjar säljas och då ska hela 500 exemplar lämna fabriken per år. Planet sägs komma på marknaden år 2015 och priset ska landa på 189 000 dollar.

Mer info på www.iconaircraft.com.