Amerikanska kadettskeppet från Nazityskland gästar Stockholm

Amerikanska kustbevakningen bjuder in till öppet skepp! Det är USCGC Eagle som lagt till vid Skeppsbron. Men skutan har ett mörkt förflutet från det tyska 30- och 40-talet.

oppet_skepp_uscg_eagle
Under helgen hålls guidade turer ombord på USCGC Eagle.

Det må låta sensationellt men är faktiskt helt sant. Under våren och sommaren är USCGC Eagle, den 90 meter långa barken, på turné runt om i Europas vatten. En plats som en gång var betraktat som skutans hemmavatten.

Ombord huseras en besättning på 55 personer men när det är fullt med kadetter ombord tar USCGC Eagle ytterligare 150 elever.

Fartyget är en plats för framtida officerare inom den amerikanska kustbevakningen att träna på navigations-, ingenjörs- och yrkesteorin som lärs ut i klassrummet. De kadetter som kommit längre i sin utbildning tränar på ledarskap och utför de uppgifter som normalt hanteras av yngre officerare, medan förstaårsstudenterna fyller platserna som lägre befäl.

En spännande historia

Byggd av det tyska varvet Blohm & Voss i Hamburg och sjösatt 1936 men under namnet Horst Wessel. Syftet med skutan då var i mångt och mycket detsamma som den amerikanska kustbevakningen idag nyttjar det som idag – en plattform för att träna upp sjömanskap och segling.

Men när kriget kom övergavs projektet och Horst Wessel lades i så kallad malpåse för att spara pengar till det tyska krigsmaskineriet. Där låg hon fram till 1942 då skutan utrustades med luftvärnskanoner för att avvärja de allierade styrkornas räder mot tyska städer.

Mirakulöst nog klarade sig Horst Wessel genom de allierade styrkornas invasion och när kriget var över togs hon som krigsskadestånd utav USA. Kort senare seglades hon över Atlanten där man bytte namn och tog barken i bruk som ett skolskepp.

Besöket i Stockholm

Under våren och den tidiga sommaren 2023 är USCGC Eagle på turné i Europa och under helgen besöker hon Stockholm. Det är under helgen möjligt att besöka och gå ombord på detta historiska skepp för en guidad tur.

Turerna öppna för allmänheten hålls mellan klockan tio på förmiddagen och sju på kvällen.

Mer info om besöket på Stockholms hamnar kan du läsa här!