Amerikanska flottan testar svensk motor – lägger miljonorder

Svenska Oxe Marine tar emot miljonorder från amerikanska flottan. Motorerna kan bli föremål för krigsmaktens övergång till utombordare med dieseldrift.

BMW kastar loss!
BMW kastar loss!

Det är den Ängelholmsbaserade motortillverkaren Oxe Marine som nu väckt uppmärksamhet hos världens kanske mäktigaste flotta. Inför sin kommande övergång till dieselutombordare genomgår amerikanska flottan nu ett utvärderingsprojekt för att se vilken leverantör som kan ge bäst valuta för pengarna.

Ett projekt som Oxe blivit en del av.

Nyligen kunde företaget berätta att man tagit emot en order på 12 miljoner svenska kronor från den amerikanska staten. Beställningen bestod utav enheter av Oxes 300 hästars utombordardiesel samt reservdelar.

– Vi är väldigt glada över möjligheten att få jobba tillsammans med den amerikanska försvarsmaterialsmyndigheten. Våra ansträngningar för att få marknaden för dieselutombordare att fortsätta växa har lyckats och det har fört med sig ett större intresse för Oxe Marines unika teknologi på sjöfartsmarknaden, skriver Paul Frick, vd för Oxe Marine, i ett pressmeddelande.

Oxe först med dieselelektrisk snurra

Tidigare under året gjorde svenska Oxe även andra rubriker. Då med sin så kallade Oxe Hybrid 450 som bygger på den enhet amerikanska försvaret nu köpt.

Hybridmotorn är den första av sitt slag och kombinerar enligt utvecklarna själva det bästa av två värdar. Det tror att motorn ska kunna ha stora vinster för såväl miljön som båtägarna.

– OXE Hybrid 450 kombinerar det bästa av två världar, dieseldriftens generella energieffektivitet med elmotorns branta vridmomentkurva och möjlighet till helt utsläppsfria drift. Vår konceptmotor ger tack vare sin flexibilitet minskad bränsleförbrukning och minskade koldioxidutsläpp samtidigt som den också kan leverera ytterligare effekt när så behövs.

Även denna motor är i teststadie men inte av den amerikanska flottan. Istället sitter den som på en Nimbus T8.

När hybridmotorn kommer finnas tillgänlig för allmänheten är oklart men vad som däremot står klart är att de 14 OXE300 HP som köpts av amerikanska flottan redan ska levereras inom kort.