America's Cup – spektakulärt på en ny nivå

Samtliga kombattanter är nu på plats på Nya Zeeland och av de senaste videorna att döma så kan det här bli precis så galet som många trott.

I videon ovan får vi en snabb uppdatering av BBC om vad America’s Cup är och vad det har handlat om sedan man återgått till enskrovsbåtar från katamaraner. Men det är knappast så konservativt som det låter, då man ersatt kölen med två enorma bärplan.

Alla lag har gjort mer eller mindre spektakulära snedsteg på den branta lärostegen som de behövt klättra uppför senaste månaderna.

Den ena konstruktionen är mer spektakulär än den andra och nog har många nej-sägare tvingats täppa igen truten nu när videomaterial börjat pumpas ut.

Utvecklingen som skett senaste åren är helt galen.

Sir Ben Ainsle.

För hur galet lät det inte när Nya Zeeländarna första gången yttrade att ”i nästa America’s Cup ska vi också bygga foilande båtar. Men den här gången med bara ett skrov.”

Stora g-krafter i snabba girar

Det var svårt att se framför sig men här följer en video från varje lag som visar att de flyger mer eller mindre stabilt, går fruktansvärt fort och att de därtill kan svänga med stora g-krafter i en kort radie.

Snart dags för första racet

Första racet mellan de fyra 75-fotarna kallas, håll i er: ”America’s Cup world series Auckland and christmas race”. Det handlar om ett race som inte har med själva America’s Cup att göra resultatmässigt men som kommer att bli en otroligt spännande psykologisk strid som lär visa vilka som gjort sin hemläxa bäst. Racet går av stapeln 17-20 december i Auckland.

Amerikanarnas premiärsegling med sin andra båt blev nog ganska mycket mer spännande än vad de själva önskat. Men båten och seglarna överlevde. 

Nya Zeeländarna har redan  kapsejsat två gånger, vad vi vet,. Men det häftiga är att båten verkar klara av det. Med förra omgångens katamaraner krävdes ofta ordentliga reparationer. 

Videon visar italienska Prada Luna Rossas första båt hemma i Italien. De har just sjösatt sina andra på Nya Zeeland.