America´s Cup – Nya Zeeland satsar på motorbåt!

Emirates Team New Zealand’s launch ‘Te Kāhu’ test boat in Auckland

Emirates Team New Zealand har nu sjösatt sin tredje båt i sin satsning på America´s Cup – en motorbåtskatamaran med 2 x 250 hk där bak!

Frågorna hopar sig och Hamnen.se söker svar.

  1. Vad ska Emirates Team New Zealand med en tredje båt till?
  2. Varför satsar de på en på en motorbåtskatamaran?
  3. Varför ser den så bekant ut?

Svaren är inte så långsökta som man skulle kunna tro. Det nyzeeländska syndikatet nöjer sig helt enkelt inte bara med drönare och helikoptrar att filma sin verksamhet ifrån, utan behöver också en snabb och stabil media-plattform att sända ifrån.

Allt för att bjuda in sina fans så nära stridens hetta som möjligt.

Hög fart utan svall och utan att luta!

 

Sagt och gjort. Flytetyget som syns på bilderna är alltså en AC45:a som Team Korea lät bygga 2011 och som nu har byggts om och bytt ägare för femte gången.

Däremellan har den ägts och använts som sparringbåt av Frankrikes Team Energy Sailing 2012-13 och Team Australia några år senare. För att nämna ett par turer. Sista seglande turen genomförde den i förlängt tillstånd som testbåt inför vad som skulle bli en AC50.

Målet har varit att skapa en snabb plattform som skapar minimalt med svall. En av få modifikationer som gjorts är att man byggt två slag i aktern för att skapa mer bärighet i aktern och kompensera för vikten från utombordarna.

Nu hoppas man alltså att den nygamla ombyggda katamaranen ska kunna fånga nya hisnande och närgångna kameravinklar med sina dubbla 250-hästare där bak.