America's Cup: Lööf och Salminen värvade

Nu är det klart att Fredrik Lööf och Max Salminen, OS-guldmedaljörerna i Starbåt 2012, kommer att ingå i Artemis Racing Team. Målet är att vinna America’s Cup.

Artemis kommer att tävla för Kungliga Svenska Segelsällskapet. Det är andra gången som de två – Artemis och KSSS – tillsammans representerar Sverige i kampen för att vinna sportvärldens äldsta tävling.

Nu har de också värvat två glödheta svenska namn. Eller vad sägs om Fredrik Lööf och Max Salminen som tillsammans på ett heroiskt sätt knep OS-guld i Starbåt 2012?

Fredrik Lööf är en Sveriges mest framgångsrika seglare genom tiderna. Han är dessutom sedan länge vän och tävlingskonkurrent till Artemis teamchef Iain Percy. Han har bland annat deltagit i sex olympiska spel, vunnit guld i London 2012 och brons i Beijing 2008 i Starbåt.

Han tog också brons i Sydney 2000 i Finnjolle och var med i besättningen som kom trea i Volvo Ocean Race 2001-2002. Max Salminen räknas som en av Sveriges största talanger och är bara 25 år gammal.

Men att vinna OS-guld i Starbåt är en sak. Hur heroiskt det än må vara. Att segla jättelika katamaraner i världens mest anrika och berömda bankappsegling är en annan. Fredrik Lööf är taggad:

– De nya foilingbåtarna är fantastiska. Jag inspirerades verkligen av Artemis insatser senast och att ha en svensk båt med och vara en del av den besättningen känns fantastiskt. Att ta hem America’s Cup till Sverige skulle givetvis vara mycket speciellt.