America's Cup live från Oman

Americas cup omanIdag kl 11.00 startar livesändningen från Louis Vuitton America’s Cup World Series i Oman. Det blir årets första kraftmätning i världens mest kostsamma kappsegling.

Svenska Artemis är på tårna och har just sjösatt sin andra båt och startat sin träning med två egna båtar. Mer om det i pressreleasen nedan.

Lördag 27 februari och påföljande söndag går årets första America’s Cup-event av stapeln i Oman. Vi svenskar kan se tävlingen live på TV4 Play. Man måste signa upp på ett premiumabonnemang för att få tillgång till livesändningen men TV4 erbjuder en gratis testmånad, så ser man bara till att säga upp det i tid så är allt enligt utsago gratis. 

Se lördagens sändningar!
Se söndagens sändningar!

Första avsnittet i TV4-serien ”Road to Bermuda” om svenska America’s Cup -laget Artemis.

Presserelease från Artemis om nya tvåbåtssatsningen:

Artemis two boat

ARTEMIS RACING PÅBÖRJAR TRÄNING MED TVÅ BÅTAR I BERMUDA

Bermuda, 19de februari 2016 – Gårdagen markerar en viktig milstolpe för Artemis Racing, de sjösatte sin nya Turbo för första gången på Bermuda och påbörjar därigenom sina test med två båtar i viken utanför basen på Morgan’s Point.

Nathan Outteridge, rorsman i Artemis Racing, komenterar första träningspasset,.

–Det var bra för oss att komma igång med vårt första pass med två båtar här i Bermuda, framför allt med tanke på att det även var första gången vi kunnat segla utanför basen på Morgan’s Point över huvud taget på grund av starka vindar. Prognosen såg lätt ut till en början och det kändes väldigt bra att ta möjligheten och komma ut.

– Vi genomförde kontroller av systemen ombord, innan den andra båten kom ut. Att ha två båtar att matcha mot varandra så här långt innan America’s Cup är stort för oss. Det är bra att inte vara beroende av att de andra teamen. Nu kan vi jämföra med oss själva och hålla testerna inom teamet.

– Man kan verkligen se hur konkurrensen inom teamet kommer fram, vilket gör att alla jobbar extra hårt. Vår bas här på Morgan’s Point ger oss en fördel i att vi kan se all segling ute i viken. Det är inte bara bra för seglarna, utan även för de som jobbar inne på land. När de på basen ser hur båtarna flyger förbi, får hela teamet extra energi och motivation.

– Nu är vårt fokus att fortsätta segla med två båtar på vattnet och fortsätta utvecklas.

Även den Svenska grindern, Anders Gustafsson, var nöjd efter passet.

– Idag var första dagen då vi seglade T1, och den nyss utvecklade T2, samtidigt. Det var en fantastisk dag för hela teamet att äntligen kunna se båtarna bredvid varandra. Jag var ombord på T1 idag och det var en grym känsla att kolla över axeln och se den andra båten flygandes bredvid oss. Vi kunde segla riktigt nära och det var kul att se att båtarna seglade jämnt.

Artemis Racing är den första utmanaren att lansera tester och träning med två prototyper. De två båtarna ger teamet möjlighet att jämföra och utveckla design och dessutom få in värdefull matchracing-träning i programmet.