AlumaSki – vattenskoter i stridsvagnskostym

Den är extremt grundgående, kan lasta över 450 kg och klarar smällar som skulle däcka vilken plastskoter som helst.

Bor man på en plats där vattendragen är grunda och kantade av både stock och sten duger ingen vanlig plastskoter. Alaskabaserade Mackinnon Marine Technologies har därför tagit fram AlumaSki. En hårding som är byggd i 5 mm tjock marinaluminium. Trots sin vikt på 420 kg och i sammanhanget ringa motorstyrka på 110 hk ska klara över 50 knop. Förklaringen är förmodligen att bottenvinkeln nästan är helt plan.

Platt botten låter ju extremt obekvämt men den här farkosten ska snarare tackla fysiska hinder än höga sjöar och ett plant skrov klarar att flyga över hinder och landa stabilt. Det är som bekant också otroligt mycket mer lättdrivet än skrov med skarp v-bottenvinkel. Sjöegenskaperna skiljer sig dock en del. Att göra skarpa girar blir lite som att bredsladda med en bil eller köra svävare.

Vattenjet är som sagt melodin när man vill kunna gasa över grunda vatten och hoppa över stockar utan att få några skador. Men precis som på alltifrån Stridsbåt 90 till vanliga vattenskotrar lär systemet vara känsligt för småsten och annat skräp som kan fastna i impellern.

Tre personer får plats ombord och enligt producenten ska AlumaSkin vara näst intill omöjlig att både välta och sjunka.

 

Alumaski

Längd: 3,7 m
Bredd: 1,5 m
Vikt: 420 kg
Djup: 5–15 cm m
Motor: Yamaha 1 liter, 4 cylindrar, 4-takt elektronisk insprutning
Pris: 25 000 dollar
Mer info: www.alumaski.com