Alukin CW 750 – osminkat råskinn och laståsna

Stryktåliga, råbarkade och underhållsfria aluminiumbåtar blir allt mer populära. Den som vill gå hela vägen på detta tema bör spana in nya Alukin CW (Cabin Work).

Alukin CW 750
Alukin CW 750 – ett råskinn.

En blick räcker för att man ska förstå att Norrtälje-byggda Alukin inte bara är en båt för finåkning och badturer. Den ska fungera lika bra i alla tänkbara förhållanden och närhelst isen inte blir allt för tjock. Sen ska den vara en laståsna som klarar att frakta allt från byggmaterial som betongblandare och ett plockepinn av järnspett och armeringsjärn om så behövs.

För att underlätta vid själva lastningen och lossningen har den senaste modellen, Alukin CW, begåvats med en fällbar klaff i fören. På så sätt hoppas man att båten ska vara det självklara valet för hantverkare och andra som fraktar sig och sitt i skärgården.

Ta med fyrhjulingen
Men det visade sig att målgruppen var bredare än så. För en bogklaff är naturligtvis förträfflig vid flera tillfällen. Inte minst om man ska ta sig ombord som rullstolsburen. Eller om man vill ha med sig en fyrhjuling vilket är frestande för den som vill vara motorburen både på och mellan öarna.

Alukin CW finns i flera varianter. De båda grundmodellerna heter Alukin CW 750 och Alukin 850 CW. De är precis så långa som namnen antyder och har stora mitthytter med plats för upp till åtta personer och fri däcksyta såväl framför som bakom hytterna.

Varianterna på dessa heter Alukin CWA 750 respektive 850 och har hytter placerade längre akterut. Därmed får man inte bara plats för fyrhjulingen utan också ett tillhörande släp framför hytten. Dessutom finns en öppen variant utan hytt.

Finns fler…
Alukin är inte ensam om att fresta med planande båtar med plats för fyrhjulingar ombord. I januari rapporterade vi om nyheten Faster 635 CC som erbjuder ungefär detsamma.

Alukin CW 750:

Längd: 7,70 m
Bredd: 2,35 m
Djupgående: 0,80 m
Vikt utan motor: 1 300 kg
Rek. motorstyrka: 150-250 hk
Antal personer: 8
Pris från: 693 000 kr
Mer info: www.alukin.se

Alukin CW 850:

Längd: 8,50 m
Bredd: 2,60 m
Djupgående: 0,85 m
Vikt utan motor: 1 550 kg
Rek. motorstyrka: 175-300 hk
Antal personer: 8
Pris från: 831 900 kr
Mer info: www.alukin.se