Alubat Ovni 445 – ny robust långfärdsseglare

Alubat Ovni
Alubat Ovni

Alubat Ovni

Franska varvet Alubat och välrenommerade segelbåtskonstruktören Marc Lombard sjösätter nu en ny Ovni på drygt 44 fot. I Norge seglar båtjournalisten Jon Amtrup med föregångaren Ovni 435 och är nöjd.

Aluminiumskrov, lyftköl, enkelt underhåll och individuell planlösning är vad Ovni-båtarna är kända för.

Kölen fälls in vid en grundstötning och båten kan torrsättas utan stötter. Kölen kan fällas in utan at stabiliteten påverkas.

 

Båtjournalisten Jon Amtrup har seglat sin Ovni 435 i norska fjordar och är nöjd.

– Jag har visserligen haft problem med att få lyftkölen att fungera, då det det har fattats utrustning som inte kom med i leveransen. Men i det stora hela är jag mucket nöjd med båten och jag ser fram emot att bara kunna köra in på stranden och ”lägga till”.

– Där det är is, till exempel inne i en vik ska jag också utan några porblem kunna köra upp båten på iskanten, säger Jon.

 

Alubat Ovni 445 har fått en vattenlinjelängd som är hela 95% av skrovlängden för att också få bra lättvindsegenskaper.

Som alla Ovnimodeller är sittbrunn och däck layout planerade för långfärdssegling med liten besättning.

Inredning i ek eller körsbär och mycket ljusinsläpp ger en lätt och luftig boendemiljö i en planlösning som anpassas till kundernas önskemål.

I mer än 30 år har Alubat byggt Ovnibåtar i aluminium.

Premiär för Alubat Ovni 445 blir det på båtmässan den 10–15 september i La Rochelle, Frankrike. Båten kommer också att premiärvisas på  Scandinavian Boat Show i Stockholm den 5–9 november 2008.