"Stockholmsmässan ska rivas" – mässorna flyttar

Stockholmsmässan ska säljas och byggnaden ska rivas. Något som verkar innebära att båtmässan Allt för sjön, så som vi känner den, går i graven. 

Allt_for_sjon_batmassa
Stockholmsmässan ska säljas och byggnaden rivas. Något som i klartext innebär att båtmässan Allt för sjön, så som vi känner den, går i granven.

”Det självklara startskottet för båtsäsongen.”

”En fantastisk mötesplats för båt och skärgårdsfantaster i alla åldrar.”

”En av årets verkliga höjdpunkter.”

Mycket fint har sagts båtmässan om Allt För Sjön som har arrangerats i Stockholmsmässans lokaler sedan tidigt 70-tal. En era som nu alltså går i graven när byggnaden ska rivas och ersättas med 2 000-2 500 nya bostäder.

Se också:
Publiksuccé och rekordförsäljning på båtmässan Allt för sjön

Till grund för beslutet ligger, förutom behovet av nya bostäder och arbetsplatser, också ändrade förutsättningar för mässbranschen. Något som man menar tog fart efter pandemin då en vikande trend blev extra tydlig.

Hotet om rivning till förmån för bostäder har svävat över lokalerna i flera år. Därför kom detta beslut inte som en total överraskning.

Tillfälliga aktiviteter

– Det kommer fortsatt att bedrivas mässverksamhet i lokalerna under en tid framöver. Därefter får staden titta på tillfälliga användningsområden för fastigheten som bidrar till folkliv och trygghet i området. Det kan exempelvis handla om tillfällig etablering av idrott och kultur, säger finansborgarrådet Karin Wanngård (S), till DN.

Men även om lokalerna ska rivas framöver, så påtalas samtidigt att ägarbytet av verksamheten kan förbättra möjligheterna för mässorna framöver.

Förändringar att vänta

– Stockholmsmässan står inför förändringar de kommande åren, vilket påverkar båtmässan Allt för sjöns lokalisering framöver. Redan 1922 arrangerades den första båtmässan med Allt för sjön och sedan dess har den lokaliserats på flera platser som Saltsjöbaden, Birger Jarlsgatan (Marmorhallarna), Storängsbotten (St:Eriksmässan) och från 1971 Älvsjö (Stockholmsmässan). Oavsett lokalisering, så är varumärket Allt för sjön starkt, vilket senaste genomförandet med 60 000 besökare visade, och som gör oss till Sveriges största båtmässa”, säger Hanse Thorslund, projektledare för båtmässan.

Starkt båtliv i Sverige

– Båtlivet i Sverige är ju stort och har dessutom vuxit sig starkare under de senaste åren. Därför behövs också starka marknads- och inte minst mötesplatser för båtliv och bransch. Allt för sjön arbetar för fullt med nästa båtmässa, med utökat område för innovation, eldrift, nya system och en moderniserad avdelning för segling. Lägg därtill en rad motorbåtspremärier och många tillbehörsnyheter, så finns det mycket som lockar till besök. Vi ser med tillförsikt på framtiden och inspireras av få skriva historia på ny mark och plats för Allt för sjön, avslutar Hanse.

Nästa båtmässa arrangeras de två långhelgerna 7-10 och 14-17 mars 2024 ute på Stockholmsmässan i Älvsjö.