Allt för Sjön Awards – och de nominerade är…

En eldriven vattenskoter? En dieselutombordare? En båt med utfällbara skrovsidor? Något annat? Vem som vinner vet vi inte men här är de nominerade bidragen.

Arcona 50 fotad från en drönare
Arcona 50 ställer ut på båtmässan Allt för sjön.

Nominerade – Årets innovation

Wedock
Lika praktisk som snygg lösning. För att placera en gummibåt eller vattenskoter på en badplattform krävs en vagga så att den ligger still. Wedock öppnar upp möjligheten att utrusta båten med en nerfällbar dingevagga som elegant smälter in i däcket.

Cox
Cox V8 350 hk från DPower.

Cox V8 350 hk
CXO300 har utvecklats, testats och optimerats under flera år. Nu lanseras Cox V8 350 hk som världens mest kraftfulla dieselutombordare. En motor optimerad för lång livslängd, utökade serviceintervaller och möjlig att drivas med HVO vilket kan reducera klimatutsläppen med över 93 procent. DPower visar att det finns alternativ till traditionella bensinutombordare.

Eco-jet
E-Watercraft visar med sin Eco-Jet att det är möjligt att tillverka en eldriven vattenskoter som bara väger 40 kilo (+ 25 kg batteri), är lätt att hantera, billig att köra och driftsäker. En ultralätt vattenskoter som förbrukar tre procent energi jämfört med dagens bensindrivna. Se den inledande bilden överst i artikeln.

Nominerade – Årets båt

arcona-50-drone-7-web
Arcona 50 från Arcona Yachts.

Arcona 50
Anmärkningsvärd seglingsupplevelse, stabil samt extremt lätt att hantera och segla. Arcona 50 utmärker sig inte bara i Sverige med omnejd, utan världen över trots extremt hög konkurrens i det specifika marknadssegmentet. En lyxig cruiser med smarta lösningar både på och under däck som manövreras med fingertoppskänsla.

240209-Axopar-29-XC-Cabin

Axopar 29 
Första generationen Axopar 28 är grunden till en av de mest framgångsrika båttillverkarna. Helt nya Axopar 29 är en ny generation med samma DNA men bättre funktionalitet, design och utrymme.

Galeon 375 GTO
Galeon 375 GTO.

Galeon 375 GTO
Sportig design, smarta lösningar och fullmatad med genomtänkta detaljer. Genom innovativ design, så som utfällbara balkonger, inredning som enkelt anpassas efter användningsområde och ett tvådelat soltak, visar Galeon 375 GTO att komfort för upp till fyra passagerare är möjlig även i en båt under 10 meter.

Nominerade – Årets tillbehör

Garmins GPSMAP 1623
Med högupplöst 16 tums pekskärm i HD och en snabb processor ger Garmin GPSMAP 1623 snabb och tydlig information i ett slimmat instrument. Inbyggt ekolod gör att den här passar för de flesta båtar.

Raymarine-plotter
Raymarine Alpha Performance.

Raymarine Alpha Performance
Dessa högprestandaskärmar har mycket hög läsbarhet och ett tydligt gränssnitt. De är ljusstarka och anpassningsbara för alla behov och tuffa förhållanden till sjöss.

UseaMy-SOS 
Nyttjande av redan befintlig utrustning sänker trösklar. UseaMy-SOS gör enkelt båtens lanternor till en kompletterande nödsignal som ökar chanserna till snabbare hjälp vid sjönöd. Systemet är dessutom utrustad för att signalera om något inte står rätt till i båten när den ligger obemannad vid en brygga eller boj.

Nominerade – Årets hållbara produkt/tjänst:

Sparq
Zparq Z10

Zparq Z10 
Med mottot ”mindre och effektivare än andra” har det svenska startupföretaget Zparq utvecklat världens mest kompakta elutombordare för mindre båtar och jollar.

VETUS E-Drive
VETUS E-Drive står för ett kompakt, komplett och högeffektivt drivsystem som både passar för nybyggnation och förnyelse/eftermontering. En lättmonterad, luftkyld elmotor med nollutsläpp som uppfyller nuvarande och framtida utsläppskrav och som dessutom erbjuder funktionen ”aktiv bromsning”, vilken ger användarna full kontroll över båten.

Rental Concept
Delningsekonomi är en växande trend som innebär att man lånar, hyr, eller på andra sätt delar varor och tjänster med varandra på ett resurseffektivt sätt. Seapax sjösäkerhetspaket för yrkessjöfart förenklar inte bara handhavandet, utan ökar också säkerheten. Med Rental Concept visar Seapax en av vägarna framåt mot ett mer hållbart båtliv.