Allt för Sjön - ännu en lyckad båtmässa

Allt för sjön 2007 blev en lyckad mässa
Allt för sjön 2007 blev en lyckad mässa

Allt för sjön 2007 blev en lyckad mässaDrygt 110 000 personer besökte 2007 års upplaga av båtmässan Allt för Sjön. Över 1 000 utställda båtar gjorde den till den största båtmässa som någonsin hållits i Norden. Och det såldes båtar som aldrig förr.

I mässhallarna talades det om en försäljning som är bättre än på länge – och då har båtbranschen flera rekordår bakom sig.

– Det är ingen överdrift att tala om högtryck i branschen, vilket märktes tydligt undermässdagarna, så det känns spännande inför den stundande båtsäsongen, säger Thomas Sandberg, projektledare för Allt för sjön.

– Vi ser också att intresset för mässan är mycket bra. Vår undersökning visar att över 97 procent av de som besökte mässan var positiva till den och lika många uppgav att de förmodligen kommer tillbaka nästa år.

På årets mässa kunde en del nya trender skönjas. En trend är att båtarna blir större och bekvämare. För tio år sedan räknades en 32-fots segelbåt som ”normal”. I dag är normala storleken på en segelbåt snarare 40 fot.

Även motorbåtarna har blivit större och med ett större utbud. De lite mörkare mahognyinredningarna ersätts ofta av ljusare träslag och vitt, vilket ger ett rymligare och mer modernt intryck.

Antalet segelbåtar på marknaden ökar, och nytillskottet är kanske som störst bland de mindre segelbåtarna. På mässan sågs en rad nya segelbåtar runt sex sju meter, både ”bobåtar” och kappseglingsbåtar, som kostar någon tusenlapp i månaden på avbetalning. Det kan vara ett alternativ för till exempel ungdomar som vill ut på sjön.

Båtmarknaden blir också mer internationell. Till Sverige kommer båtar från världens allahörn, vilket berikar utbudet av båttyper. På mässan visades båtar från Kina, USA, Turkiet, Polenoch de flesta andra europeiska länderna. Gemensamt är att samtliga i stort sett håller en hög kvalitet.

Antalet besökare var ungefär som förra året, 111 521 besökare kom till Allt för sjön – vilket gör den till Nordens största årligen återkommande evenemang alla kategorier.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö