Allsvenskan – Sotefjorden/Hunnebo starkast i svaga vindar

Svårseglat. Det var alla överens om när Allsvenskans andra deltävlingen avgjordes i Långedrag i helgen och där Sotefjorden/Hunnebo till slut stod som segrare.

Allsvenskan_Langedrag_inledningsbild
Svårseglat. Det var alla överens om när Allsvenskans andra deltävlingen avgjordes i Långedrag i helgen och där Sotefjorden/Hunnebo till slut stod som segrare.

Lätta vindar och strömt vatten brukar betyda att det är svårseglat. Och det var precis vad det var i Långedrag. Därmed var det också fördel för Sotefjorden/Hunnebo som hade två ytterst rutinerade seglare i Magnus Lundgren och Urban Lagneus, som kompletterades av två duktiga damer i Emily Cui och Johanna Thiringer.

Se också:
Allsvenskan – så går det till

– Det känns fantastiskt. Vi har haft en hög högstanivå och tagit nio spikar av fjorton i grundomgången. Det är otroligt bra och det har vi haft en gång tidigare så det är en tangering av det, säger Urban Lagnéus, taktiker ombord på Sotefjorden/Hunnebo.

– Vi har genomfört våra idéer hur vi vill segla kring vägval och hur vi vill starta och genomfört det i princip hela vägen. Vi har heller aldrig varit inblandade i någonting och haft lite stolpe in, säger Magnus Lundgren, rorsman ombord, som förklaring till varför de vann.

GKSS inledde starkt

Tävlingarna inleddes i fredags och det var arrangörsklubben GKSS som imponerade i inledningen när de vann samtliga sina fyra första race. Laget som hade en medelålder runt 24 år trivdes i den friska vinden. Men det var när det blev lite lättare vindar, under lördagen och söndagen, som Sotefjorden/Hunnebo, med en medelålder runt 42 år, visade att det var erfarenhet och rutin som skulle premieras denna helg. De inledde lördagen med sex raka segrar.

– Vi gillar sådana här ställen där det är lite skiftigt och lite strömt. Det är bra att det händer lite olika saker. Det gillar vi, säger Urban Lagnéus.

Startsnabba Strägnäs

Totalt seglade varje besättning 14 race plus finalen där de sex bästa gjorde upp om topplaceringarna. I finalen startade Sotefjorden/Hunnebo riktigt bra och manövrerade ut sina närmsta konkurrenter och fick en behaglig resa in i mål som totalvinnare i Långedrag. Själva finalen vann Strängnäs efter en klockren start där de sedan kunde dryga ut och vinna komfortabelt. Därmed kom Strängnäs tvåa i helgens tävling.

Allsvenskan_Langedrag

Allsvenskans deltävling i Långedrag präglades av lätta vindar och strömt vatten.

För Strängnäs seglade Kristoffer Elffors, Andreas Emmoth, Filippa Emmoth, Anja Kullberg och Peter Bamforth. Andraplatsen i Långedrag innebär att Strängnäs nu toppar Allsvenskan efter två av totalt fyra tävlingar. Sotefjorden/Hunnebo klättrar från en femteplats till andraplatsen och trea i tabellen ligger Hjuvik.

Vidare till Åmål…

Nu väntar ett sommaruppehåll i Allsvenskan innan det är dags för deltävling tre som avgörs hos fjolårsmästarna i Åmålsviken (18–20 augusti) innan säsongen avslutas i Strängnäs (15–17 september).

Missa inte!

Ikväll – måndag 5 klockan 21:30 – sänder Sportkanalen/TV4 ett halvtimmes långt sammandrag av seglingarna i Långedrag.