Familjetrimaran i 85 knop

– Det är oacceptabelt att designen av småbåtar inte ändrats på tiotals år, anser britterna på Alliance boats.


Nu lanserar de en kolfibertrimaran som klarar 85 knop.

Med ett smalt mittskrov och två utriggare ska Brittiska Alliance 9 vara både snabbare, snålare och stabilare än alla enskrovsbåtar i alla segment som är i närheten av det här konceptet.

Mittskrovet skär genom vågorna skarpare än vilken RIB som helst och stänkvattnet slås åt sidorna med två skärmar som sitter längst fram i fören. Med största motorn på 725 hk ska det gå tryggt, torrt och fint i 85 knop enligt säljarna.

De små utriggarna sträcker sig akter om mittskrovet, vilket ska motverka att fören reser sig och göra planingströskeln obefintlig. Men deras främsta egenskap är att ge överlägsen stabilitet.

Alliance kan anpassas till allt från militärbåt till familjefraktare.

Båten kan beställas i en fritidsversion med ett soldäck i aktern men det lär knappast bli en storsäljare bland familjer då däcklösningen är lika socialt utformad som cockpiten i ett segelflyg. Fyra personer står på rad. Förvisso är de väl omslutna av båtens höga sarger, vilket lär skilja åkkänslan mot en rib-båt som snarare ger känsla av att man åker på båten än i den.

Tillverkarna är ytterst flexibla och menar att de kan konfigurera båten på alla möjliga vis, alltifrån kulspruteförsedd militärbåt till fiskebåt eller sportig familjebåt. Oavsett version sparas det inte på krutet, den byggs alltid i kevlar och kolfiber.

I grundutförande kostar Alliance 9 75 000 pund. Inte så farligt för ett exotiskt fartmonster i kolfiber kan tyckas. Men vill man ha extra allt med bland annat 725 hk, solbädd i aktern, teak, specialtillverkat släp och joystickstyrning så drar priset iväg till 200 000 pund.

 
Data Alliance 9:
Längd: 9,5 m
Bredd: 2,8 m (mittskrov 1,2 m)

Vikt: 1 500 kg

Motor: Utombordare eller inombordare på 300 till 725 hk
Antal personer: 4-5

Toppfart: 85 knop

Mer info: www.allianceboats.co.uk.