Alinghi tar Cupen igen!

Alinghi tar Cupen igen!

Alinghi vinner America´s Cup igen i en otroligt spännande matchrace med både luffningsdueler, straffvändor och minsta möjliga marginal över mål linjen.
(Foto: ©ACM 2007/Photo:Guido Trombetta)

”Auld mug” stannar i Europa. I det sjunde och avgörande racet mellan Alinghi och Emirates Team New Zealand så vann Alinghi med 1 sekund. Det var verkligen EN sekund, det handlade om meter och var helt olidligt spännande.

Nu en kort sammanfattning av racet som alla kommer att prata om den närmaste tiden.

Ledningen pendlade mellan de båda lagen under hela racet. New Zealand seglade till och med om Alinghi i den första länsen, något som inte händer så ofta. New Zealand ledde när båtarna närmade sig slutet av den andra kryssbenet, men Alinghi hade ett bättre läge. Detta tvingade New Zealand till märklig manöver för att vänta in Alinghi. Men de var inte tillräckligt snabba och i samband med manövern fick New Zealand ett straff, vilket innebar att de var tvungna att göra en 360° sväng innan målgång. Detta visade sig vara avgörande.

Efter sista rundningen så ledde Alinghi. Efter ca halva länsen vred vinden och blev allt brantare. Detta ledde till en brant slör och båda båtarna börja förbereda att skifta segel till genua. Plötsligt brast mastfästet till Alinghis spinnakerbom vilket fick till följd att Alinghi förlorade sin ca 140 m långa ledning till New Zealand som istället tog ledningen.

New Zealand hade dock fortfarande sitt straff att ta och de utför en 360° ca fyra båtlängder från mål då de leder med ca 50 meter. Alinghi fick precis samtidigt upp farten i båten och kom ikapp New Zealand. Båda båtarna ökade farten mot mål och det gick inte att se vem som ledde. Alla ställde sig och rösten på Göran Zachrisson gick nästan upp i falsett. När mål tutet kom var det Alinghi som gick segrande ur striden med otroliga en sekund.

Finalen i America´s Cup 2007 var segling på absolut högsta nivå och resultatet var den mest spännande segling jag har sett på tv eller live någonsin för den delen.