Algblomningen når snart Östersjöns stränder

Även i år kommer vi att märka av en tidigare algblomning än vanligt. Redan nu har ansamlingar på väg mot Östesjöns kuster siktats norr om Öland och runt omkring Gotland.

Under de senaste 15 åren har man kunnat se en trend hur algblomningen i Östersjön kommer allt tidigare på säsongen. I år är inget undantag och redan nu har det siktats ansamlingar av så kallade ytansamlingar norr om väster om Öland och Gotland.

– De återkommande algblomningarna, som nu är på väg mot land, är ett tydligt tecken på att Östersjön är övergödd och under stor press, skriver Gustaf Lind, generalsekreterare på WWF i Sverige i ett pressmeddelande.

Effekterna av algblomning är flerfaldiga. Det kan inte bara hindra glada semesterfirare från att bada, det finns även indikationer på att nedbrytningen av alger orsakar syrebrist för bottenlevande arter i Östersjön.

Jordbruk en av de stora bovarna

Runt om Östersjön finns det idag stora problem med att växtnäringsämnen som används vid jordbruk inte tas upp utan istället rinner rakt ut i Östersjön. Det är också detta som gör något naturligt farligt då algblomning i stor omfattning kan ha förödande konsekvenser för livet i hav och sjöar.

– Övergödningen börjar på land och vi behöver göra fler åtgärder nära källan för att minska utsläppen. Det behövs politiska beslut, till exempel att öka den ekonomiska ersättningen till lantbrukare som gör åtgärder för att minska övergödningen, säger Mats Johansson, expert på övergödning och projektledare för samarbetsprojektet BaltCOP som drivs av WWF.

Ytansamlingar av alger går bland annat att följa på SMHI:s hemsida.