Alex Thomson sätter nytt 24h-rekord

Nu är det klart – World Sailing Speed Record Council har just bekräftat Alex Thomsons fartrekord för 60-fots enskrovsbåtar över 24 timmar.

Det var i somras, 19-20 juli, som den brittiska skepparen och hans fyra man starka besättning lyckades avverka 539,71 sjömil på 24 timmar, vilket innebär en medelfart på 22,49 knop. Det betyder också att han slog sitt eget rekord från 2017 med 2,9 sjömil.

Fartfesten ägde rum på Atlanten. Närmare bestämt under en transportsegling från New York till England.

Även om rekordet mer är en kul bedrift än en ren kappseglingsprestation lär det stärka självförtroendet skeppare Alex Thomsons självförtroende.

Kanske ler han nu, om möjligt, ännu lite bredare och går ännu rakare i ryggen på bryggorna i franska Saint-Malo där han och hans främsta konkurrenter i Imoca 60-klassen i skrivande stund förbereder sig inför den stentuffa enmanskappseglingen Route du Rhum. En klassisk kappsegling som går över Atlanten till Guadeloupe och startar fjärde november.

Seglaren Alex Thomson i korta drag
Alex Thomson är den yngsta skepparen någonsin att vinna ett jorden-runt-race – Clipper Round-the-World race 1998-1999.

Thomson innehar också det brittiska rekordet för ensamsegling med kölbåt non-stop runt jorden. Ett rekord som står sig sedan han gick i mål i Vendeé Globe 2017 efter 74 dagar, 19 timmar och 35 minuter.

Han har kommit på både tredje och andra plats i Vendeé Globe och siktar nu på att bli den första brittiska seglaren att vinna racet 2020-2021.