Åland Race – sista vinstchansen i år

Pac-Man_JImmy_Hellberg
Jimmy Hellberg ska segla Åland Race med sin Pac-Man.

Pac-Man_JImmy_HellbergPå torsdag kväll går starten för årets sista havskör på Ostkusten. Vi från Hamnen.se kommer att segla tillsammans med båtfeberbloggaren Jimmy Hellberg. Det kommer att bli en hård kamp som vi livesänder här på torsdag kväll. Pac-Man startar 21.49 från Dalarö.

Sista racet för säsongen, i alla fall för Pac-Man. Vi har haft en helt ok serie med båten detta första år, det har dock bara blivet en pallplats, det var på Harken Solo Challenge där jag seglade båten solo. Inte helt konstigt med tanke på att båten inte seglar så värst mycket långsammare utan besättning på kanten, tack vare vattenballastsystemet om 750 liter på var sida

Årets surprise var Hyundai Cup där jag tycket att vi seglade ett mycket bra race men 26:e platsen skvallrar om att det inte är helt lätt att segla upp till respittalet i vindar under ca 6m/s, dvs när vi inte använder vattenballasten. Mer träning och eventuell utveckling av mer kraftfulla segel behövs således.

Åland Race startar vid östra stendörren, mellan jungfru- och Ingaröfjärden och går sedan hela vägen upp i farleden till Tjärvens fyr för att sedan ta rutten rätt över Ålands hav till Mariehamn, totalt 74 distans. Just nu ser prognosen rätt bra ut för vår del med undanvind hela vägen men om vi har otur så blir det för platt vilket inte är bra med vår rätt lilla gennaker. Vindstyrkan ser ut att vara runt 6-8 m/s, vilket väl är helt ok förutsatt att skärningen är tillräcklig. Förra året var Wasa 55:an Vindile snabbast i den mycket hårda vinden på upp till 17 m/s. Jag seglade då på Per Svanbergs Omega 36:a som vi tog en tredjeplats med. Med full stor och Spinnaker toppade vi nästan 17knop(!), en resa som jag sent kommer att glömma. Sådana förhållanden skulle vara perfekta för Pac-Man men det blir betydligt lättare i år.

Än så länge är inte startlistan officiell men jag gissar att de vanliga båtarna är med och då är det återigen X-362 Valkyria, som var tvåa förra året, Vindile som jag redan nämnt och Pers undanvindsoptimerade Omega 36 som nog blir farliga i år igen. Ulf Brändström kommer segla sin Pacer 27 Sport och som namnet antyder så är det en sportbåt med sin absoluta sweetspot på hård undanvind. Frågan är om vinden blir tillräckligt hård för Ulf så att han når full planing, i så fall har han stora chanser att skära mållinjen först i Mariehamn på fredagsmorgonen.

Alla ovan nämnda båtar har SRS-tal runt 1,24-1,27 så de kommer alla att starta hyfsat nära varandra, gissningsvis runt 21-tiden på torsdag kväll. Alla har troligen AIS så man kan nog följa dem i kampen om förstaplatsen (se här). Pac-Man mäter betydligt högre med 1,401 och kommer därför att starta nästan två timmar efter dessa båtar. Och det kan bli tufft, inte minst eftersom prognosen ser ut att vara avtagande under natten. Jag har haft lite problem med min AIS och hoppas på att få igång den igen men oavsett så kommer vi att livesända och kommentera hela racet. Vår kamera har IR-belysning så ni kan följa oss hela natten och se när Pac-Man förhoppningsvis vinner sitt första race!

Mer om racet här.