Af Chapman tillbaka efter renovering – men håller fortfarande stängt

af_Chapman_vandrarhem-fullriggare
Sju månader tog det för fullriggaren HMS af Chapman att bogseras till Skeppsholmen, få riggen renoverad och bogseras tillbaks igen. Nu när Stockholms stadsbild återigen komplett.

Sju månader tog det för fullriggaren HMS af Chapman att bogseras till Skeppsholmen, få riggen renoverad och bogseras tillbaks igen. Nu är Stockholms stadsbild återigen komplett.

Att den tremastade fullriggaren och vandrarhemmet af Chapman försvinner under perioder för renovering är inget ovanligt. Det gjorde hon både 2008 och 2012.
Nu är hon nyss hemkommen från Skeppsholmen efter en omfattande renovering av riggen.

Se också:
Af Chapman har kastat loss
Af Chapman till salu!

De delar av riggen som fortfarande var i trä byttes ut mot stål och därtill har varje detalj ovan däcket fått sig en ordentlig översyn.

Öppnar 11 maj

Innan vandrarhemmet kan öppna igen kvarstår dock arbeten med att ansluta skeppet till bland annat vatten, el och avlopp. Därefter kommer hyresgästen Svenska Turistföreningen färdigställa det sista innan det är dags att välkomna vandrarhemsgästerna den 11 maj.

 

Bogseringen till och från Skeppsholmen må ha varit kort men krävde likväl en omfattande insats. Foto: Sven Lindwall/Stockholms stad.

I samband med återinvigningen i maj kommer man också att öppna ett café ombord som ska vara öppet för alla och inte bara för de som bor på vandrarhemmet.

Snabbare än väntat

– Renoveringen gick fortare är vi hade beräknat och har gått riktigt bra. Arbetet har rullat på och det enda som inte var planerat var renoveringen av bogsprötet och dess fäste som visade sig vara i sämre skick än vi trodde, säger Lars Berzins, projektledare på fastighetskontoret.

Fler renoveringar

– Både den här renoveringen och kommande renoveringar är viktiga för att af Chapman ska fortsätta hålla öppet för besökare även i framtiden, avslutar Lars Berzins.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö