Äntligen - ett miljövänligt bränslealternativ!

septikkammare
förbränningskammare till nytt miljövänligt bränslesystem

septikkammareÄntligen är det miljövänliga bränslet här! Med hjälp av en helt ny förbränningsslang omvandlas innehållet i septiktanken till miljövänligt bränsle, en innovation som löser både problemet med tömining av septiktanken och önskemålen om ett miljövänligare båtliv.

Metan är en luktfri gas som som bildas vid nedbrytning av organiskt material i syrefattiga miljöer och är den största beståndsdelen i naturgas och biogas. Nu har forskare och tekniker i ett gemensamt projekt kommit på en metod som gör det möjlligt att förvandla innehållet i en vanlig septiktank till bränsle.

septikslang

Med hjälp av en speciell slang och en liten förbränningskammare, som kopplas mellan tanken och båtens motor, produceras ungefär 75 procent av normal bränsleförbrukning under en sommarsäsong. Utrustningen kommer att finnas i butik redan i maj.

Den nya innovationen välkomnas av Naturvårdsverket, då den kan monteras även på äldre båtar där sugtömningsmöjligheter inte finns. Detta löser miljöproblem från två olika ändor – båttoaletterna och miljövänligt bränsle.

Statens Nämnd för miljöfrågor till sjöss kommer att bevilja bidrag upp till 10 000 kronor till de båtägare som väljer att installera lösningen.

septikinstallation

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Redo för sommarsäsong!

Hållbarhet & miljö