Adventure 55 - ny svensk långseglare

Utan att göra allt för stort väsen av sig har en ny svensk och ovanligt robust långseglare i aluminium växt fram under vintern. Nu ska den slå publiken med häpnad på Öppna Varv på Orust i helgen. Adventure 55 var namnet.

Det råder inga tvivel om att familjeföretaget bakom Adventure 55 har höga ambitioner. I sin jakt på att ta fram en så bra segelbåt för långfärder som möjligt har de använt sig av flera varv som var och en är specialister på sitt område.

Den korta versionen är att skroven tillverkas i Tyskland varpå de skeppas hem till Sverige, närmare bestämt till Orust Yacht Service, för att inredas. Huvudkontoret är dock beläget i Stockholm.

Resultatet av allt detta är en ovanligt stryktålig, rå och tuff 55-fotare som ska klara alla tänkbara förhållanden när man kastar loss för den stora resan. Aluminimskrov för styrkans skull, kraftiga för att inte säga överdimensionerade detaljer på utsidan. Dubbla roder som inte bara greppar bra. Utan som också gör att båten kan parkeras och stå stabilt på sina roder och sin köl när det är ebb.

På insidan av det hårda skalet är Adventure 55 desto mjukare. Högklassiga snickerier och en rymdkänsla som imponerar. Inte minst tack vare att denna 55-fotare är inredd som en 40-fotare. Ej heller behövs några avskiljande skott på en aluminiumbåt för vridstyvhetens skull vilket också bidrar till den luftiga känslan.

I övrigt är båten byggd för två personer i en ägarhytt. Därtill finns ytterligare en hytt för ett par gäster. Totalt bara två sovkabiner med andra ord, på en båt som är närmare 17 meter lång. Pentryt har, förutom det självklara, också induktionshäll, mikrovågsugn, diskmaskin och stora arbetsytor. Därtill finns tvättmaskin, torktumlare och annat som förenklar vardagen när man har kastat loss för en längre tid.

Seglingsegenskaperna då? Om dessa vet vi än så länge intet. Men ett modern skrov med rak stäv och lång vattenlinje tillsammans med ett krysställ på hyfsade 158 kvm verkar ändå lovande.