AC 75 – senaste tekniska analysen från Auckland

Vi är inne i sista fasen av optimeringar innan första sammandrabbningen om tio dagar. Men den tekniska utvecklingen är långt ifrån över. 

Finn fem fel. Eller fem rätt?

America’s Cup har alltid handlat om spioneri, härmapor och otrolig ingenjörskonst. Men minst lika mycket om risktagande. De som klarar att tänka utanför gamla invanda ramar, inte stirrar sig blinda på vad andra gör och som därtill vågar ta risk i designfasen är de som har störst chans att vinna.

Nu är samtliga kombattanter igång och seglar i Auckland och den som har skarpa ögon kan finna de tekniska skillnaderna mellan båtarna. Och kanske upptäcka när de ändrat något. För ändringar sker hela tiden.

Americas Cup är en storm av teknikinformation – och spekulation. Här kommer senaste nytt från insatte Matthew Sheahan som just landat i Auckland.

Ni som minns det otroliga racet 2013 i San Francisco vet att det aldrig är över förrän det är över i America’s Cup. Inte ens när det är båten som verkar vara långsam initialt.

Oracle var ju tydligt långsammare än Team New Zealand och låg under med 8-1, på matchpoäng. Men lyckades utveckla sin båt under varje race (och natt) och lärde sig att segla högre och snabbare, framförallt att foila på kryssen, under racens gång för att till slut vinna med 8-9.

Om tio dagar får vi alltså se båtarna i ett race för första gången. Det är enda gången som försvararen får delta innan finalen. Resultatet är betydelselöst. Om man bortser från den otroliga betydelsen för allas utvecklingsteam som nu får kvitto på om de har gjort rätt eller fel och därtill får veta hur hårt de kommer behöva klia sig i huvudet närmaste månaderna.