A cup of ice, please!

hamnen.se tog Volvon till Lidingö under helgen för att spana in IceCup – detta härliga initiativ av Stockholm Match Race Center som seglas i mitten av november.
Tungt duggregn, några grader över plus och en kylig sydsydvästlig bris. Perfekta förhållanden för de som verkligen gillar kappsegling – och att ha kul både på banan och på kvällen.

Värmen i bilen var helt okej, vindrutetorkarna slog fram och tillbaka och genom framrutan syns sex färgglada spinnackrar likt ett panorama bryta den tunga gråskalan. Målgång och ut med ribbarna för att byta besättning.
Några tut från startbåten och så iväg mot det svagt gula kryssmärket. Upp med spinnackrarna, gippar, runding ? några skrik och rop från upphetsade seglare hörs genom den nerhissade sidorutan.
”Det här är inte sant”, tänker jag. Segling är en märklig sport. På bryggan står 20 ? 30 personer och kollar på det som händer ute på vattnet, längre upp bakom fönstret i konferensanläggningen står resten. Det vill säga de som betalt den smått symboliska summan på drygt en tusenlapp för att deltaga i årets Icecup. (Båtar, frukost, lunch, middag, en väldans massa seglingar och ville man bo över kostade det 450 kr)
Björn Hansen och hans vänner på Match Race Center borde få någon fin utmärkelse. De håller igång hela evenemanget och de gör det för att de älskar sin sport.
Jag går ur bilen, drar upp blixtlåset på regnjackan, kurar ihop och fryser. Fem minuter senare är jag varm i själen, många sköna ”Hej”, ”`Tjenare” och skratt rikare.
Seglare är skönt släkte, i synnerhet de som kör IceCup i mitten av november.

Som tur var fanns det riktigt duktiga fotografer på plats. Spana in bilderna på skota.se som vi även tackar för denna YouTube-film.