24,3 grader – oroväckande rekordvärme i Östersjön

Avvikande temperaruter. Det verkar vara vad vi har att vänja oss vid i världshaven enligt Nicholas Kamenos som har uttalat sig i DN och Östersjön är inget undantag.

Stora-Alskar_-6-714x535
Badvattnet bli allt varmare i Östersjön.

Umeå marina forskningscentrums föreståndare Nicholas Kamenos verkar ha läget klart för sig. Den värmebölja som envist har hållit i sig har orsakat en oroväckande temperatur i Östersjön.

Se också:
Ny forskning – maneter borde ingå i vår naturliga kost

Eller som DN´s Amanda Saveland skriver:

”Under våren och sommaren har flera värmerekord slagits i världshaven. I Medelhavet uppmättes i slutet av juli en genomsnittlig ytvattentemperatur på 28,71 grader, och i Nordatlanten har man de senaste månaderna registrerat extrema maritima värmeböljor.”

Östersjön i inget undantag och det hela beror på en ihållande värmebölja som pågått länge. Och som är oroande.

Värmeböljor blir allt vanligare

– Vi märker att värmeböljor blir allt vanligare, och vi ser mer och mer att de här ihållande varma perioderna under somrarna verkar påverka det marina livet. De skapar en livsmiljö som organismerna i Östersjön inte är vana vid och som blir för varm för dem, säger Kamenos till DN.

En av farhågorna kring den förhöjda vattentemperaturen är att de marina bakterierna i vattnet blir mer aktiva och att den bakteriella balansen i Östersjön rubbas.

24,3 grader

Den högsta ytvattentemperatur som hittills uppmätts i Östersjön i sommar är 24,3 grader. Vikar och grundvattenområden icke inkluderade.