225 km/h – dokumentären om den snabbaste seglingen någonsin

En mäktig rubrik om en simpel målsättning. Men resten var svårare när det kom till allt från design till konstruktion till utförande. Här är dokumentären om rekordseglingen och vägen dit. 

Segling-land-rekord
America’s Cup-syndikatet Emirates Team New Zealand jagar fartrekordet för segling som ligger på 202,9 km/h.

Eller segling förresten… Kan man ens säga det när det hela utspelar sig långt upp på torra land? Oavsett vad så är det ändå professionella seglare som stod bakom denna vilda men väl kalkylerade jakt på fartrekordet för ”farkoster drivna av vindkraft”.

Se också:
Nytt världsrekord – 225 kilometer i timmen i knappa 12 m/s

Handplockade stjärnor

Teamet bestod av inga mindre än ett handplockat gäng från America’s Cup-syndikatet Emirates Team New Zealand med legendariska Grant Dalton i spetsen. En man som var klok nog att överlåta själva styrandet (körandet, seglandet?) till Glenn Ashby – en nyckelperson i projektet sedan tio år tillbaks. Bland Ashbys meriter noteras bland annat tre America’s Cup-segrar, ett OS-silver och 17 VM-guld i fyra olika seglingsklasser.

202,9 km/h!

Världsrekordet för hastighetssegling på land ägdes av Storbritanniens Richard Jenkins, vars ”Greenbird” landyacht noterade 202,9 km/h 2009 på Ivanpah Lake, en torrlagd sjö i Kaliforniens Mojave. Där och då tog honom tio år att uppnå resultatet.

Se jakten på det nuvarande rekordet som ligger på 202,9 km/h.

Platsen för Team New Zealands är var Lake Gairdner i Australien. En minst sagt enslig och avlägsen plats med hela 15 mil till närmaste stad.

Häng med på rekordjakten!