15-åring seglade hem bilen i Hyundai Cup

Hyundai Cup vinnare-5Det blev en lika växlande som spännande tillställning i Nynäshamn i helgen. Över 200 båtar startade och efter en del om och men fick alla rutinerade rävar i stora båtar se sig slagna av en 15-åring i en liten öppen sjumetersbåt.

Måns Gustafsson må vara ung men han är ändå en garvad seglare som ofta presterar väl på kappseglingsbanorna, i såväl kölbåt som tuffa jollen 29er. Oftast seglar han med en kompis och sin bror men dem här gången fick mor och far åka med.

De seglar den något udda Norlinritade båtmodellen Fore som kan liknas vid en nedskalad R6. Just detta exemplar heter Javelina och var en av de minsta båtarna i årets Hyundai Cup. Den har också lågt SRS-handicap och var därmed en av de första båtarna att starta i jaktstartsproceduren.

Många trodde inledningsvis att de lätta vindarna skulle gynna de små båtarna men ett par timmar efter första start bredde ett stiltjebälte ut sig över Mysingen och det blev vad som kan liknas vid en omstart. Detta brukar betyda att de stora båtarna gynnas men Måns Gustafsson hittade luckor i det 

Hyundai Cup vinnare-3 artikelMåns Gustafsson seglar vanligtvis sin Norlinritade Fore hemma i Strängnäs men ser fram emot fler stora kappseglingar framöver.

– Det var ganska svårt. Ibland seglade vi åt helt fel håll bara för att hitta vindstråk, berättar han.

Ett par båtar bröt racet under eftermiddagen då de trodde att vinden inte skulle fylla i. Tävlingsledningen hade också annonserat att banan inte skulle kortas. Men till slut genomförde de ändå en förkortning av banan och det blev en spännande målgång. Det var i alla fall vad många av seglarna trodde. Det var oerhört tajt mellan 100-fotaren Hyundai, en Seacart 30, en IF och en Starbåt. Men det skulle snart visa sig att unge Måns hade gått imål 30 minuter tidigare.

– Det känns superhärligt, säger 15-åringen som nu ser har en härlig övningskörningsbil till förfogande, när det är dags, om ett år.

Hyundai Cup vinnare-bilVinsten är en ny Hyundai i20, ett pris som minst sagt sticker ut från mängden.

Hyundai Cup vinnare-6En Norlinritad Fore, en snabbseglare med klassiska drag, är nog vad man kan kalla en SRS-raket i lättvind. 
Foto: Niklas Qvarnström.

Se alla resultat och läs mer på Hyundaicup.se.