Träbåtvård – unik chans att lära sig av de bästa

Vad sägs om veckolångt träningsläger i träbåtsvård i sommar? MYS arrangerar en intensivkurs i renovering av landets flytande kulturskatter. 

batvardslager-Bobby_Cyrus
Motor Yacht Society arrangerar ett träningsläger i träbåtsvård i augusti.

Motor Yacht Society, MYS, håller som bäst på att planera inför ett båtvårdsläger i Karlskrona i augusti. Ett arrangemang i samarbete med Carlskrona Veteranbåtsförening. Allt med syfte att bibehålla och utveckla gamla hantverkstraditioner.

Renovering av Forslundaren SKUM

Deltagarna kommer att få arbeta med MYS egen projektbåt SKUM. En klassisk runabout i mahogny konstruerad av Owe Forslund och byggd 1952 vid Forslunds Varv på Kungsholmen, Stockholm. Lägret välkomnar alla intresserade medlemmar och inga förkunskaper krävs. Verktyg och maskinell utrustning finns till hands på på plats. En av de drivande krafterna bakom arrangemanget är Bobby Cyrus (bilden ovan) som senast figurerade på Hamnen i samband med renoveringen av Sk30:an Jolly som låg övergiven på Gryts Varv.

Föredrag av Sjöhistoriska museet

I kursavgiften, 5 200 kronor, ingår kost och logi i direkt anslutning till varvet samt säker guidning av två erfarna båthantverkare. Vidare utlovas ”fritidsaktiviteter under ett par av kvällarna med bland annat föredrag av representanter från Sjöhistoriska museet”.

Som deltagare kan man också förvänta sig en intensiv vistelse med arbetsdagar på åtta timmar med såväl teoretiska och praktiska moment.

Teori och praktik

– Som deltagare kan man också förvänta sig en intensiv vistelse med arbetsdagar på åtta timmar med såväl teoretiska och praktiska moment. Målet är att ge deltagarna en lärorik, trivsam och unik upplevelse samtidigt som de är med om att bevara ett kulturarv, säger Bobby Cyrus.

Populär föregångare

MYS båtvårdsläger är en variant av Byggnadsvårdsföreningens byggnadsvårdsläger som man har arrangerat i 30 år och som har blivit mycket populärt. För deltagande krävs medlemskap i MYS. Som medlem får man också en inbjudan till träningslägret när det börjar närma sig.