Stormseglarskola med legendar runt Kap Horn

Storm med Skip NovakSkip Novak har seglat fyra varv runt jorden och ägnat senaste 24 säsongerna till att frakta folk vid områden som Kap Horn. Här berättar han om sina båtar och ger tips till familjeseglare om hur man bäst förbereder sig för storm.

Kap Horn är en av världens mest mytomspunna platser, alla kategorier. Inte minst för sjömän är det en milstolpe att ha rundat denna sydliga udde. Vindarna skiftar extremt snabbt här och blåser ofta med stormstyrka.

Här nere huserar Skip Novak, en man som levt för äventyret hela sitt liv. Bland annat deltog han i fyra Whitbread innan han började att utveckla sina expeditionsbåtar och frakta runt alltifrån turister till filmteam på lika fantastiska som öde och svårtillgängliga platser.

Den här gången är det Yachting Worlds redaktör Elaine Bunting som är på besök för att ta reda på legendens bästa tips och trix för att handskas med en båt i hård vind. Självklart ska magasinet dra ut på historien så långt de kan i en artikelserie som publiceras över ett års tid, men vi får en del tips och än mer sköna bilder i ett par videor här nedan.

Yachting Worlds redaktör Elaine Bunting berättar vad hon vill uppnå med resan till den stormiga sydspetsen av världen.

En kort inblick hur det kan vara att segla runt Kap Horn.

Här reder Novak ut om det är det värt att sätta stormsegel, även kallat try-sail, eller om det är bättre att sätta in ett fjärde rev.

En rundtur på Skip Novaks båda expeditionsbåtar ger bra insikt i hur man bygger och hanterar båtar med säkerhet i främsta hand.

Skip Novak Sail Racing testVideobilderna kommer från januari och februari i år och det är Skip Novak som visar hur saker och ting ska gå till.
Foto: Sailracing.