Lacka båten – det här får du inte missa i grundarbetet

Banta för fart del 11. Dagen för lackering närmar sig men först får vi en lektion i spackling och slipning samt en påminnelse om vikten av att inte slarva med grundarbetet.

Vi hört det till leda i alla möjliga sammanhang – att ett väl genomfört grundarbete är helt avgörande för slutresultatet. Likväl blir detta en nyttig lektion i hur noggrann man faktiskt måste vara. Men också om att det är stor skillnad på var en lekman och ett proffs lägger ribban.

Sprickor och fuktskador

Speciellt tydligt blir det när Anndy på Honors Yachts går igenom båten och hittar den ena skavanken efter den andra. Sprickor och fuktskador som är lätta att missa. Men som blir uppenbara när ett proffs pekar ut dem. Eller när lacken sedan krackelerar för att man har slarvat.

Att spackla, slipa och bygga upp är en konst som kräver kunskap och tålamod.

Häng med när Anndy visar hur man lagar sprickor och skavanker, varnar för fallgropar, förklarar vikten av att vara varsam med skarvar, hörn och övergångar samt tipsar om epoxispackel, epoxiprimer och topplack som ska vara något alldeles extra. Och som sparar mycket tid, möda och besvär.

Se videon!

Se alla hittills publicerade avsnitt i serien Banta för fart.