Skola – konsten att hantera en segelbåt i riktigt hårt väder

Skola_segling_i_stormSegling i behagliga förhållanden är en sak och segling i hårt väder är en annan. Något som blir väldigt tydligt när Theo Stocker lär ut sina bästa tips. Se videon!

Skola_segling_i_storm
Segling i behagliga förhållanden är en sak och segling i hårt väder är en annan. Något som blir väldigt tydligt när Theo Stocker lär ut sina bästa tips.

Som så många gånger i båtlivet så handlar det om att förleda sig väl. Så också denna gång när vi kastar loss ni riktigt utmanande förhållanden. Eller vad sägs om en medelvind på runt 12 – 15 sekundmeter med tryckare på upp till 20 med jämna mellanrum?

Se också:
Stormskola – så hanterar man hård vind!

Eller vi kastar loss förresten. Den här gången låter vi helt enkelt Theo Stocker på Yachting Monthly göra jobbet. Något som han gör med den äran då han både har kunskapen och därtill ett utvecklat sinne för pedagogik.

Förbered båt och besättning

Först och främst handlar det sålunda om att förbereda såväl båt som besättning på förhållanden utöver det vanliga. Se för tusan till att besättningen är mentalt förberedd på vad som komma skall. Men också att allt löst är sjöstuvat, fastsurrat, tillslutet och säkrat enligt konstens alla regler.

Yachting Monthlys Theo Stocker lära ut sina bästa tips i ämnet hårdvindsegling.

Var speciellt noggrann med start- och förbrukningsbatterierna som kan ställa till ett helsike om de har minsta rörelseutrymme i en båt på ett upprört hav.

Kolla alla vitala delar

Kolla för den all del också riggen, såväl den stående som den löpande, så att stag, beslag bultar, sprintar och annat vitalt ser reko ut inför avfärd. Se också till att ha koll på var du har verktyg, förbandslåda och allt annat som man inte vill leta efter när det verkligen behövs.

Säkerheten främst i alla lägen

Med detta sagt kastar vi loss och låter Theo Stocker lära ut sina bästa tips i ämnet. Allt medan vi håller i minnet att säkerheten alltid måste få komma i första rummet.

Se videon!