Skippos stora test av surfplattor – vi sätter fem favoriter på prov
Oavsett om du vill ge dig ut i ruskväder eller bara funderar på att ersätta din plotter, så är detta guiden för dig. Vi har testat fem surfplattor som lämpar sig olika väl till olika sorters båtmänniskor!

En av de vanligaste frågorna som når supportdesken hos oss på Skippo är vilken surfplatta som rekommenderas för att användas ihop med vår sjökortsapp. När vi nu lanserar en app specialgjord för att passa just surfplattor var det därför ett gyllene tillfälle för oss på redaktionen att göra ett ordentligt test.
I olika båtar och väderförhållanden gav vi oss ut för att ta reda på fördelar och nackdelar med en handfull populära surfplattor.
Av de fem modellerna vi testade var två ”ruggade” som ska tåla lite hårdare tag ombord, medan de resterande tre tillhörde kategorin ”vanliga” surfplattor. Nedan hittar du en översikt innan vi mer ingående går igenom modellerna var och en för sig.
Oukitel RT8

Styrkor
– Hög kvalitetskänsla för sitt pris.
– Mycket lång batteritid.
– Robust, vattentät och tålig konstruktion.
Svagheter
– Uppnår inte riktigt samma prestanda som dyrare modeller.
– Lägre ljusstyrka gör den bäst lämpad under tak eller sprayhood.
– Tyngre än de flesta andra modellerna.
Pris: 3 990 kronor
Samsung Galaxy Tab S9

Styrkor
– Bra skärmstyrka som klarar av direkt solljus (i HDR-läge).
– Snabb och responsiv vid navigation.
– Många användningsområden även utanför båtlivet.
Svagheter
– En hög prislapp, speciellt med inbyggd 5G.
– Svår att använda när skärmen blivit blöt.
Pris: 7 990 kronor (WifFi-version) 12 490 (med mobildata)
iPad 9

Styrkor
– Mycket bra skärm med hög upplösning.
– Många användningsområden även utanför båtlivet.
– Finns många på andrahandsmarknaden.
Svagheter
– Svår att använda när skärmen blivit blöt.
– Lägre ljusstyrka gör den bäst lämpad under tak eller sprayhood.
– Måste köpas med SIM-kort för att få oberoende GPS-data.
Pris: ~ 4 500 kronor (med mobildata) i nyskick på begagnatmarknaden.
Sailproof SP10S

Styrkor
– Mycket hög ljusstyrka
– Vattentät laddning (endast på SP10X-modellen)
– Kompatibel med polariserade solglasögon
Svagheter
– Lite av en så kallad ”one trick pony”.
– Saknar premiumkänsla.
– En hög prislapp, speciellt med vattentät laddning.
– Låg upplösning på skärmen.
Pris: ~ 10 200 kronor (utan vattentät laddning) ~ 12 600 med vattentät laddning och något högre prestanda.
One Plus Pad

Styrkor
– Mycket surfplatta för pengarna!
– Fungerar förvånansvärt bra med blöt skärm
– Många användningsområden även utanför båtlivet.
Svagheter
– Inget inbyggt mobilnätverk, kräver datadelning.
– Lägre ljusstyrka gör den bäst lämpad under tak eller sprayhood.
– Saknar så kallad IP-klassning och bör således inte bli blöt.
Pris: ~ 10 200 kronor (utan vattentät laddning) ~ 12 600 med vattentät laddning och något högre prestanda.
Låt oss nu dyka ner och fördjupa oss i de olika surfplattorna!

Sailproof SP10S
Sailproofs surfplattor marknadsförs som tablets gjorda för ett liv på sjön – och det med all rätt. De är styrktåliga (modellen vi testade flög i durken vid ett slag utan minsta lilla skada), har en hög ljusstyrka och fungerar således feldritt i alla ljusförhållanden och toppmodellen går att ladda kontinuerligt oavsett väder tack vare en IP67-klassad laddare. Man har med andra ord satsat på att göra en surfplatta som är så lik en traditionell plotter som det bara går.
Samtidigt kan vi inte skaka av oss känslan att man lagt alla ägg i en korg. I strävan att efterlikna en plotter har man fått en produkt som verkligen gör jobbet och därtill gör det väldigt bra. Men inte mycket mer än så. Sailproofs surfplattor är inte något man slår på en film på när det börjat skymma på kvällen eller räcker över till sockerstinna barn som vill spela spel.
Därtill är kommer de med en ganska häftig prislapp.
Med det sagt finns det ett par målgrupper – om än smala sådana.
För yrkesfolk som dag ut och dag in vistas på sjön oavsett väder och vill kunna förlita sig på funktion är det ett riktigt bra val. Likaså för hängivna seglare som vill kunna ta med sig plottern upp i lovart och inte oroa sig över kubikmeter av vatten som sköljer längs däck är Sailproof SP10S, eller den något dyrare SP10X, ett bra val.
Batteri: Under två timmars aktiv med aktiv navigering och full skärmstyrka förlorade Sailproof SP10S 32 procent batteri.

Samsung Galaxy Tab S9
Med en skärm som faktiskt går att läsa även i skarp sol (så länge HDR-läget är igång) och en snabbhet som inte tappar fart ens när kartlager och AIS-data varvas i realtid, är den förbluffande väl anpassad för livet på bryggan, i sittbrunnen eller uppe i lovart.
Till skillnad från mer nischade surfplattor som tidigare nämnda Sailproof har Galaxy Tab S9 ett svårslagen mångsidighet.
Med andra ord kan du lika gärna kan streama film i hytten som lägga ut morgondagens kurs i sjökortsappen. En flexibiliteten som onekligen är en styrka vi tror många letar efter. Därtill är surfplattan tunn, väldesignad och lätt att ta med efter att båtturen är avslutad.
Samsung Galaxy Tab S9 är ett bra val för den som vill ha en surfplatta att ha i båten men som också ser nytta av att ha en i hemmet. Är du dessutom Android- eller Samsunganvändare i övrigt kommer du känna dig som hemma i operativsystemet.
Batteri: Under två timmars aktiv med aktiv navigering och full skärmstyrka förlorade Samsung Galaxy Tab S9 45 procent batteri.

iPad 9
Köp- och säljsajter som Blocket och Tradera fullkomligt svämmar över med surplattor som i många fall knappt använts. Är dessutom man villig att betala en extra peng kan man köpa begagnade surfplattor genom auktoriserade återförsäljare.
Sedan Apple 2010 gav surfplattan något av en renässans har deras iPads också utgjort huvuddelen av marknaden. Att det finns en uppsjö av just begagnade iPads är därför föga förvånande. Men det ger också tillfälle att kunna göra sig ett klipp när det kommer till att köpa en surfplatta att ha som primär navigationshjälp ombord på båten.
Surfplattan från Apple som vi testat är en iPad av nionde generationen och ger stort värde för pengarna. Den har en högkvalitativ skärm och mångsidiga användningsområden utanför båtlivet. Dessutom finns det en mängder av tillbehör såsom fodral, skärmskydd och dylikt för att den ska passa just ditt båtliv.
Vad man bör vara varse om är Apple-enheter behöver köpas med mobiluppkoppling då GPS-antennen sitter ihop med den funktionen. Det är fullt möjligt att dela internet och position från sin smartphone men för enklast möjliga lösning skulle vi ändå rekommendera att välja en modell med mobiluppkoppling. Det ska också nämnas att den iPad vi testade fungerade sämre än de andra surfplattorna när skärmen blivit blöt.
iPad, oavsett generation, passar den som redan köpt in sig i Apples ekosystem och som vill ha en surfplatta som inte bara är till för navigering.
Batteri: Under två timmars aktiv med aktiv navigering och full skärmstyrka förlorade iPad 9 36 procent batteri.

Oukitel RT8
Det kan lätt bli hårda tag ombord och alla som äger en båt vet att saker och ting har en tendens att falla ner på durken. Då kan det vara skönt att kunna lita på att surfplattan faktiskt håller för nämnda fall.
Här kommer Oukitel RT8 in i bilden.
Även om den inte är den snabbaste eller i alla lägen mest responsiva surfplattan i vårt test gör den mer än upp för sina tillkortakommanden i byggkvalitet och batteristorlek. Dessutom till ett minst sagt överkomligt pris.
Redan innan man startar Skippoappen får ma känslan av en välbyggd och rejäl surfplatta, inte minst i kontrast till Apple och Samsung som jobbar för en så liten och nätt formfaktor som det bara går. Här får man således göra ett avvägande: Vill man ha en styrktålig tablet till ett överkomligt pris och inte behöva mecka med skal eller fodral är Oukitel RT8 absolut ett alternativ att överväga.
Till skillnad från Sailproof skulle åtminstone undertecknad känna sig mer än nöjd att använda denna doldis som en mediaenhet under kvällstid efter att dagens båttur är avslutad och man ligger tryggt förtöjd i hamn.
Batteri: Under två timmars aktiv med aktiv navigering och full skärmstyrka förlorade Oukitel RT8 13 procent batteri.

One Plus Pad
Slutligen har vi One Plus Pad, surfplattan som även den ligger tryggt i mittsegmentet och är prissatt ungefär som en ny iPad av senaste generationen. Precis som med Apples varianter får du här mycket surfplatta för pengarna och en manick som fungerar lika bra i båten som i hemmet, på vägen, skolbänk eller kontoret.
I våra tester blev vi förvånande över hur bra den presterade med blöt skärm. Medan iPad hade svårt att zooma in gick det relativt enkelt och endast ett par baksteg att söka på platser i navigera-fliken med hjälp av det digitala tangentbordet på skärmen.
Men det är också i väta som One Plus Pad har en av sina största svagheter då den inte har någon IP-klassning. Lite stänk på skärmen kommer inte innebära ett elektroniskt haveri men viss försiktighet bör vidtas. Ytterligare en akilleshäl är avsaknaden av mobilt nätverk vilket gör surfplattan beroende av internetdelning från en mobiltelefon. Detta fungerar emellertid väldigt smidigt men det är ändå något att ta i beaktning.
Likt andra ”vanliga” surfplattorna är One Plus Pad ett bra val för båtägaren som vill ha mer än bara en plotter. Skärmen är skarp, formfaktorn liten och prestandan fullt godkänd. Dessutom går den att köpa ihop med ett skal och integrerat tangentbord vilket ger den laptop-egenskaper.
Batteri: Under två timmars aktiv med aktiv navigering och full skärmstyrka förlorade One Plus Pad 37 procent batteri.
När du sedan valt surfplatta återstår det bara att göra som en miljon andra båtmänniskor och ladda ner Skippoappen samt teckna ett abonnemang som passar dig. Mer om detta hittar du genom att trycka på knappen nedan!