Så blir du av med båtabstinensen!

Vintertid är i antågande och inget båtliv i sikte under överskådlig tid. Här är tio tips hur du övervinner din båtabstinens.

1. Åk på båtmässa. Det tar emot att gå och vänta i nästan fem månader tills Allt För Sjön öppnar. Visserligen kan man minska abstinensen redan i februari och sätta sig på ett försenat tåg utan kontaktledning och så småningom nå ett regnpiskat men härligt Göteborg och Västsveriges båtmässa. Där, under några ögonblick känner man Känslan.
Men… Nej, ta tag i saken redan nu och fånga ett flyg till Fort Lauderdale International Boat Show, världens största båtmässa som brakar loss 31 oktober. Kostar 4 300 kr tur och retur (kanske lite dyrare om man inte hittar en sista-minuten). ”I år var det pappas tur att få julklapp”, kan funka som argument.

2. Gå ned till båtklubben eller varvet, eller var du nu har din båt, och gör dig ärenden. Lägg handen på skrovet, ordna en bättre instigning, kanske en liten trappa upp till båten, fixa i ordning värmen, gör dig hemmastadd. Men glöm inte att ringa hem emellanåt. Det kan också vara bra att veta att arbetsgivaren inte ser båtberoende som avtalsenligt skäl till frånvaro.

3. Sök upp närmaste antikvariat eller köp några buntar på nätet. Nu kan du under ändlösa vinternätter plöja alster som På Kryss, som har en aldrig sinande samling av jorden-runt-seglare som slörar, stormar, snurrar, lider och käkar torrfoder. Man får nästan intrycken att världens kommersiella fartygstrafik knappt tar sig fram på världshaven på grund av dessa ensamseglare med nestorn Sven Yrvind i spetsen, som varje år tar sig fram i allt minimalare flytetyg. Det ryktas att Swedish Match sponsrar Sven med en enkelriggad snusdosa i skala 1.1 nästa år. Eller om det var Gustavsberg som lånade ut ett badkar?

4. Gör en mysig bädd av båtdynorna ute i garaget, känn hur höstfukten omvandlas till en känsla av daggig försommarmorgon. Förutseende som du är har du bandat sjörapporten några år tillbaka som du kan vagga dig till sömns med. Glöm inte heller att ladda ned någon av de otal appar som finns med vågljud.

5. Samla alla båtsemesterbilder i ett album, koppla datorn till de största skärmarna i huset och sätt bildvisning på repeat. Addera gärna vågappen från punkt nummer 4.

6. Planerar du för kanalfärd nästa sommar? Köp ett 50-tal satser av den populära AquaPlay, med båtar och utbyggbara kanaler, och du kan bygga en skalenlig kopia av Göta Kanal, eller åtminstone sträckan Mem-Borensberg.

7. Blocketsurfa med olika köpmål. Du vill ha en snabb båt, en rymlig båt, en båt att impa med, en båt som det är lätt att lägga till med. Gå all in och du kommer att bli chockad över hur snabbt det blev vår. Glöm inte att äta och dricka rikligt med vatten mellan sökpassen.

8. Skaffa ett projekt. Sätt sökmotorn på billigast. Köp något för en tusenlapp. Städa ur garaget, fram med hammare, såg och slipmaskin och du har ett vinterprojekt som ständigt kopplar dina tankar till sjön. Sälj det till våren i befintligt skick. Vem orkar hålla på med gamla båtar?

9. Utnyttja navigationsappen du glömt bort att du hade och lägg upp ett rejält rutt-bibliotek som sträcker sig långt från ”bästa-vägen-till-badklippan”. Här finns det plats för rutten: ”Omega-34:an-där-borta-kan-vara-min-extremt-tråkige-kollega-så-jag-måste-ta-en-omväg-hem”. Eller ”Det-ser-ut-som-om-vi-är-på-väg-till-naturhamn-men-vi-kommer-att-landa-i-Sandhamn”.

10. Vägra vinter! Låt båten ligga i och hugg loss den med jämna mellanrum om det skulle isa på. Då temperaturskillnaden är marginell mellan sommar och vinter i de svenska farvattnen är det lika bra att skippa årstiderna och kalla det för ”The endless Nordic Summer”.