Utdömd OE 32 förvandlas till modern klassiker i nyskick

Att rädda ett gamla vrak och förvandla och renovera det till originalskick är en sak. Men att också förbättra, förädla och modernisera den såsom Beppe Backlund har gjort med sin OE 32 är rena trolleriet.

Grunden var redan klar, om än i uselt skick. En OE 32 från 1980, en tappad sug, eller ett vrak om man så vill, låg övergiven på land nära Linköping. Men Beppe Backlund såg något mer.

– Man måste alltid utgå från linjerna. Jag har alltid tyckt att OE 32:an har vackra linjer, liksom legendariska Olle Enderlines alla båtar, liksom Rustler 37, liksom Swan 36, för att nämna några lysande exempel, säger Beppe.

Och fortsätter:
– Men så ska båten också vara gediget byggd och ha en hög kvalitet i grunden.

– Allt det där fanns ju när jag började och med det kom en målbild. Jag såg för mig hur jag seglade min båt i svag bris över havet.

 

Många på Beppes båtklubb beklagade sig över vraket han tagit sig an. ”Full som stryk”, fick han höra. Men han stretade ändå idogt på.

Idag, nio år efter renoverings-starten är denna målbild verklighet.

Det krävs en stor portion självbedrägeri och naivitet för att lyckas.

Men med tanke på resultatet – du kan ju inte vara vilken amatör som helst som ror iland en sådan fantastisk renovering?

– Framför allt hade jag idéerna och en läggning för design och ett praktiskt handlag. Men några renodlade proffs är jag och hustrun Lena inte, säger Beppe.

Och så har du lärt dig en del på vägen?

– Ja, absolut. Bland annat har jag lärt mig att hantera en TIG-svets och att sy både kapell och dynor med symaskin.

– Båten var torr när vi tog över den. Hade stått två år på land med fläktar. Förre ägaren tog även bort gelcoaten från kölen upp till 1/4 av friborden i sin jakt på fukt. Alltihopa var överdrivet. Han köpte en fuktmätare och förlorade sig i fuktmätandets mysterier och gick bananas med vinkelslip och borrmaskin.

Så är en renovering som denna något som du skulle uppmuntra eller avråda andra från att ge sig i kast med?

– Jag brukar säga att jag inte vill veta vad renoveringen har kostat i rena pengar. Det krävs en stor portion självbedrägeri och naivitet för att lyckas. Om man vet vad en renovering kostar i tid, pengar och arbetskraft så blir blir det nog inte av, avslutar Beppe Backlund.

Se ett större urval från renoveringen här.