Prylarna du ska ha ombord för att göra båtlivet bättre!

Minimalist eller prylnörd? Oavsett så kan denna lista med 16 båtprylar göra ditt båtliv bättre. 

Bergskilar-och-andra-batprylar
Här är 16 båtprylar som underlättar livet ombord.

Åsikter går ofta isär – vad är egentligen viktigast att ha med sig ut på sjön? För att ge tips har vi på Hamnens redaktion listat våra bästa båtprylar för en tur i skärgården. Kriterierna är enkla: prylen ska inte ingå i den självklara utrustningen (såsom flytväst, förtöjningslinor, med mera), och den ska sätta guldkant på båtturen.

Gustav Morin är chefredaktör på Hamnen.se och renoverar just nu en trimaran som han viktbantat för fart.

Gustav Morins favoriter

En bra att ha sak på såväl båt som tur! 

Stormköket – en självklarhet ombord

En gammal trotjänare. Stormköket sviker i stort sett aldrig och fungerar i både vått och torrt. En självklarhet i såväl den lilla som den stora båten.

– Perfekt för utflykter utanför båten, att ta med upp på klipphällen och laga middag i det fria utan att dras med en stor grill. Men stormköket är även perfekt för att snabbt värma matrester, en korv, eller varför inte en värmande soppa, säger Gustav Morin, chefredaktör på Hamnen.se.

Ett givet komplement till de gamla korten i detta fallet Skippo – På Sjön.

Mobiltelefon med sjökortsapp – det smidigaste sättet att navigera på

Nog är det alltid bra att ha ett fysiskt sjökort i båten, men den huvudsakliga navigeringen idag sker digitalt. Varför då inte göra det med prylen man alltid bär med sig?

– Fasta plottrar i alla ära men jag gillar att alltid ha navigationen i handen, där kan jag både planera mina rutter och följa navigationen – vart jag än är ombord. Det är smidigt och prestandan är numera fantastisk. Inte minst autoruttingen gör livet väldigt enkelt när man snabbt vill se hur lång tid det tar att ta sig till en vacker plats som man försöker ”sälja in” till familjen.

För längre turer och kylda matvaror.

Kompressorkylen – en pryl för alla äventyr

Den hänger med ombord i alla båtar, till stranden eller klippan. Det är aldrig fel med en kompressorkyl. Praktisk att ta med sig eller stuva runt i ruffen beroende på hur mycket annan packning som är med på turen.

– Ofta är kompressorkylarna väldigt energieffektiva, vilket jag uppskattar. Det är verkligen en pryl som gör den simplaste av semestrar till en lyxtillvaro!

Barn-leker-vid-bat-i-skargarden

De yngstas favoritpryl!

Håvar – ett fantastiskt redskap för att roa barn i skärgården

– Det har visat sig otaliga gånger att en håv är det enda som krävs för att underhålla ett barn i timmar på en skärgårdsö. Man blir glad i själen varje gång blir överlyckliga av att gånga något nytt. Vad sägs om en tångräka till exempel?

Elias Johansson Rimsby, redaktör på Hamnen.se.

Elias Johansson Rimsbys tips

Prylar-som-gor-batlivet-battre

Hår i ansiktet är aldrig en höjdare.

Hårsnoddar – underskattad pryl för båtägare med kalufs

– Sol, fartvind och turbulens hör som bekant båtlivet till och hårtofsar som ständigt fladdrar i synfältet är ett irritationsmoment som man först kanske inte tänker på. Men tro mig, långhåriga personer brukar få en avsevärt mer harmonisk tillvaro ombord så fort problemet är åtgärdat med en hårsnodd, säger Elias Johansson Rimsby.

Extra kräm i prylarna när det verkligen behövs.

Powerbank – håller kommunikation och navigation igång

Slut på batteri? Inga problem. Med en powerbank laddar du upp den mobila elektroniken i ett nafs och navigationen är då alltid tillgänglig. En säkerhetsdetalj!

Plus i kanten – man känner sig som en lastbilschaufför!

Rattknopp – brott på land men lagligt på sjön

Till skillnad från i bilar är det faktiskt tillåtet med rattknopp på sjön. Något som bör utnyttjas på stora som små flytetyg!

– Det är inte ovanligt att behöva lägga om ratten fullt från barbord till styrbord vid tilläggningar. Då är rattknoppen helt ovärderlig.

Hammaren, tillika kilarnas, patina spelar såklart in och vittnar om erfarenhet på sjön.

Bergskilar – klarar man sig ens utan dem?

Rostiga, undanstuvade och liggandes i en hink tillsammans med en gammal hammare. Bergskilarna får sällan den kärlek de förtjänar, men Elias sjunger ändå deras lovsång!

– Går det ens att semestra i skärgården utan bergskilar, frågar sig Elias Johansson Rimsby.

Alfred Ahlberg är reporter på Hamnen.se och seglar en Albin 78:a.

Alfred Ahlbergs prylar

Enkelt ska det vara – skaffa en bojhake! 

Bojhaken – den enskilt bästa båtprylen

De ser ofta inte ut att vara mycket för världen – men vilken funktion de fyller!

– Det går inte att räkna hur många gånger jag sett taffliga försök att trä en aktertamp i en boj. Lösningen är så enkel och dessutom minskar den garanterat stressen i en trång hamn. Bojhakarna kommer i många olika former och med olika funktioner. Men det viktiga är dock att ha en, säger Alfred Ahlberg.

Funktion före allt, kapokdynor är och har alltid varit en båtpryl av rang.

Båtdynan – nostalgi möter funktion

Ska man sitta så ska man sitta bekvämt. Oavsett om du är på fördäck, klipphällen, eller i sittbrunnen lämpar sig dessa klassiker väl. Dessutom så kommer de ofta i de snitsiga färgvalen röd eller blå.

– Ett stycke nostalgi är aldrig fel och alla fritidsbåtar bör ha kapokdynor ombord, det är min bestämda åsikt. Praktiska, småfula, och väldigt bekväma.

Blöta badkläder, behöver vi säga mer än så?

Klädnypor – en båtpryl i all sin enkelhet

– Det finns inget värre än när saker och ting blåser i sjön. Därför kommer klädnypor alltid väl till pass. De kan även med fördel användas om bryggrannen bestämt sig för att äta surströmming i sittbrunnen.

Klydda inte med ficklampa i munnen, skaffa dig en pannlampa.

Pannlampa – för mörka stuvfack och nattliga turer

– Hur många gånger har man inte legat och svurit med huvudet i ett mörkt stuvfack i jakt på en försvunnen pryl? Gör upplevelsen lite mer njutbar med hjälp av en pannlampa. Har du en med rött ljus är den dessutom bra att ha vid nattliga turer, avslutar Alfred Ahlberg.

 

Claes Olivecrona, affärschef och reporter på Hamnen.se.

Claes Olivecronas båtsaker

Cool, klassisk och kylande!

Igloo – den mångsidiga kylboxen

Claes har näst intill blivit frälst efter inköpet av en så kallad Igloo-kylbox. En sådan som man med fördel fyller med is. En båtpryl han menar har fler användningsområdet än det uppenbara.

– Den är kanon! Funkar som stuvfack, sittplats, kyl, och skulle man gå i kvav fungerar den alldeles utmärkt som flytelement, säger Claes Olivecrona

En billig försäkring om elen skulle slås ut.

Batteridrivna lanternor – smart och säkert

För den lilla båten utan batteri eller bara för enkelhetens skull. Små lanternor med interna batterier kan enkelt fästas där de ska och kräver inga större installationer. Men de är inte bara praktiska – vid mer omfattande elfel kan de fungera som nödlanternor.

Tro inte att bara de minsta kan ha användning för denna pryl – alla har vi någon gång tappat något i sjön!

Undervattenskikare – för stora och små

Underhållning för de små, trygghet för de stora, och ett verktyg för den fumliga. Undervattenskikaren har många användningsområden. Kika på krabbor, kolla att ankaret sitter ordentligt eller leta efter solglasögonen som fallit i sjön!

Sitt aldrig mer obekvämt på en klipphäll, de fällbara sittdynorna är här för att stanna!

Fällbara stolar – äntligen någonting att luta sig mot!

– Om min hustru får bestämma är den absolut bästa båtprylen våra fällbara sittdynor. Äntligen kan man sitta bekvämt om det saknas ryggstöd, utbrister Claes.

Många har läst

Populära båttester

  • Upptäck Vänerns båtpärlor med Skippo

    Färdmål

Skippo tipsar

Topplistor

  • Gör det själv – sommarsäsongen är runt hörnet

    Till Kunskap

Preppa för sjösättning

Hållbarhet & miljö