Populär bottenfärg stoppas nästa år – förlorar godkännande

Redan den sjunde maj nästa år försvinner den populära båtbottenfärgen VC17 från varuhyllorna. Ett halvår senare blir det förbjudet att stryka på den, oavsett var i Sverige man befinner sig.

Den populära båtbottenfärgen VC17 kommer tas ner från hyllorna permanent från och med den sjunde maj 2024.

Den hårda bottenfärgen VC17 har under många år varit omtyckt. Detta då den är såväl tunn som lätt att få en slät yta med. Men nu har den populära kopparbaserade färgen förlorat sitt godkännande från Kemikalieinspektionen, något som Praktiskt Båtägande var först med att berätta.

– Det är många som kommer att bli ledsna av det här beslutet, men det är inte mycket vi kan göra åt det tyvärr, säger Catharina Frisell, teknisk specialist på International som tillverkar färgen VC17, till tidningen.

Färgen har fram till november varit tillåten att använda på västkusten men från och med den sjunde maj kommer den förbjudas att säljas även till båtar hemmahörande i dessa vatten. Förbudet kommer dessutom spänna längre än enbart den svenska marknaden. Detta på grund av den biocidförodning som utfärdats i EU.

Man har med andra ord nu ett halvår på sig att sälja slut i butiker innan VC17 behöver tas ner från hyllorna för gott. Den som råkar ha en burk på lager eller planerar att bunkra bör även den använda upp sin färg relativt snart.

– En båtägare kan måla VC17 till nästa säsong, gott och väl. Produkten får appliceras till november, så då kan man till och med måla på innan vintern inför nästa säsong. Men sedan är det stopp, säger Catharina Frisell till Praktiskt Båtägande.

I nuläget befinner sig många av färgtillverkarna i något av ett limbo. Innan dess att EU tar ett beslut om en specifik färg är det det nationella organen som tar beslut vilket betyder att färgtillverkare kan söka om förlängning år efter år. En metod som International använt sig av i många år.

Fler än bara VC17 som stoppas

Förutom den populära VC17 stoppas även Penguin NonStop Low CU (försäljningsförbud: 27/3-2024, användningsförbud 28/9-2024), Racing VK (försäljningsförbud: 27/3-2024, användningsförbud 28/9-2024), NonStop EC (försäljningsförbud: 27/3-2024, användningsförbud 28/9-2024), NonSop VK (försäljningsförbud: 27/3-2024, användningsförbud 28/9-2024).