Motorbåtskola – så backar du in mot bryggan med stil

En till syntes simpel sak att utföra – tills man tillsätter vindar, vågor, strömmar som verkligen kan ställa till det. Så här backar du in mot en brygga.

Skola-backa_mot_brygga
En till syntes simpel sak att utföra – tills man tillsätter vindar, vågor, strömmar som Motorbåtskola – så backar du in mot en brygga.

En lekande lätt uppgift att utföra – skulle man kunna tro. Speciellt som båten är en rejäl skapelse med dubbla motorer och bogpropeller. Men likväl kan såväl vindar som vågor och strömmar ställa till det även om man besitter gedigen erfarenhet.

Viktigt med en tydlig plan

Enkelt sammanfattat handlar det först och främst om att ha en tydlig plan för vad man vill åstadkomma. Därefter gäller det att ha noggrann koll på vind och strömmar, så långt det bara går. Men också att ha en reservplan. Väl så viktigt är att vara prestigelös nog att kunna avbryta i tid om det inte går som man tänkt sig.

Att lägga till med aktern mot en brygga är inte alltid helt enkelt. Se och lär när Motor Boat & Yachting visar hur det utförs.

Sist men inte minst tjänar man så gott som alltid, när det gäller finmanövrering, på att ta det lugnt. Håll i huvudet att det är skillnad på en bestämd rörelse och en hastig rörelse där det senare sällan är något att eftersträva.

Steg för steg

Resten överlåter vi åt Jon Mendez, Motor Boat & Yachtings allra mest pedagogiska medarbetare, att demonstrera.

Häng med!