Mastbrott – konsten att anordna en nödrigg

När förberedde du dig mentalt för att behöva sätta upp en nödrigg senast? Och än viktigare – har du någon aning om hur du ska gå till väga? Se videon som tar upp ett viktigt ämne.

Mastbrott – konsten att anordna en nödrigg
Kunskapen att sätta upp en nödrigg kan vara allt från nyttig till livsavgörande.

Det kan kan innebära en fullständig katastrof. Speciellt om någon kommer till skada eller rent av mister livet vid själva mastbrottet. Eller så kan olyckan begränsa sig till en tråkig extra utgift och att man måste gå för motor till närmaste varv.

Oavsett omständigheterna så är det viktigt att förbereda sig för att masten kan knäckas. Något som det talas märkligt lite om i såväl båtutbilningar som skepparkavajerna emellan på Yachtcluben. Vad göra vid en ofrivillig avmastning om man är ute på en längre seglats och om det inte finns bränsle nog att gå för motor hela vägen till civilisationen?

Färska erfarenheter från två mastbrott

Det var frågor som aktualiserades när Collin bakom Youtube-kanalen Sailing Parlay Revival stötte på inte mindre än två drabbade besättningar på kort tid. Dels SV Blue Beryl som tappade masten 1 000 sjömil utanför Galapagos kust på sin väg mot Franska Polynesien. Ett driftigt par som med skickliga händer och en stor portion kreativitet lyckades bygga en nödrigg god nog för 2 200 sjömil och 26 dygns segling till Marquesasöarna.

Efter ett hopp framåt i tiden stöter nyss nämnda driftiga par på besättningen på SV Dance me som hade tappat masten och som nu behövde hjälp att bygga en nödrigg för segling till Fiji.

Mastbrott – ett viktigt men desto mindre omtalat ämne. Ser videon med pinfärska erfarenheter av att sätt upp en nödrigg och sakta men säkert segla vidare. 

Se den lärorika videon om hur man reder sig efter ett mastbott samt intervjuer med två par som delar med sig av sina färska erfarenheter!