Krama det maximala ur båtförsäljningen

Sällan eller aldrig har man så hög timpenning som när man rustar sin båt inför en försäljning. Här är den rutinerade båthandlarens mest lönsamma knep.

När en båtägare har bestämt sig för att sälja sin båt (läs skiljas) händer något drastiskt. Känslorna dör och det blir svårare än någonsin att vårda, underhålla och rusta henne.

Vilket är naturligt. Man har gått vidare mentalt och har inte längre några framtidsplaner ihop med sin gamla trotjänare.

Men det är nu som man verkligen kan tjäna en hacka på att ge båten lite extra vård. Det handlar om att följa några enkla rustningstips. Inga stora operationer.

Wille Söderberg som äger och driver Albinhallen i Södertälje sedan starten 1977 vet besked:

– Det handlar om att blidka köparens sinnen. För att en båt ska vara attraktiv så måste den vara fräsch och lukta gott. Inget är så avtändande som att gå in i en båt som luktar mögel, toalett eller något annat äckligt, säger Wille och levererar ytterligare rustningstips som höjer båtens värde avsevärt trots att arbetsinsatsen är ganska måttlig:

– En båt må vara hur bra som helst i grunden. Men om den är matt eller missfärgad i plasten så blir den likväl oattraktiv.

Willes bästa tips
Det här är Wille Söderbergs bästa tips inför försäljning i tur och ordning:

– Laga skador och repor i gelcoaten. Gula missfärgningar tvättas bort med oxalsyra och vatten. Slipa och måla botten. Rubba bort gammal oxid med en rubbing som innehåller slipmedel. Använd gärna en roterande polermaskin.

– Renslipa flagade trädetaljer och olja in dem. Tvätta och olja in teakdäcket. Det finns teakrengöring och så kallad teaksealer som gör underverk.

– Tvätta ur alla fack och prång noggrant. En blänkande ren ankarbox ger sken av att det är en riktig pedant som har haft båten även om det bara är en slarver som har gjort ett engångsryck.

– Se till att detaljer som räcken och vinschar glänser. Tvätta och laga eller byt ut tampar och fendrar. Köp nya fenderöverdrag. Det kostar så lite men gör så fantastiskt mycket.

– Pricken över i:et är sedan att byta ut den gamla dekoren mot en ny. Eller strajpa om båten, som man säger till vardags. Grundregeln är för övrigt att ingen dekor är sju resor bättre än en sliten, matt eller nött dekor.

Ha koll på kontrakt och inventarielistor.

– Sist men inte minst får spekulanten ett gott intryck om du har god ordning på pappren. Se till att ha en komplett inventarielista och bra koll på kvittona. Vill köparen veta när du lät montera in värmaren så ska han få det. Inget svammel! Kvitto med datum, tid, kostnad och telefonnummer till den som utförde jobbet.

– Och nej! – den nya ägaren blir inte glad att du har varit ”vänlig” nog att lämna kvar en halv flaska diskmedel i facket under diskhon.

– Pluspoäng till den som har fina bilder på hur alla trimtamparna är dragna. Det är en god hjälp när den nya ägaren ska masta på för första gången.

– Bra bilder är för övrigt avgörande för det första intrycket när man läser båtannonsen.

Till sist en varning: Att följa dessa råd kan innebära att du inte vill sälja båten när du är klar.