Koll på vädret till sjöss med "Madde"

Meteorologen Madeleine Westin Bergh har skrivit en bok om vädret ombord.Meteorologen på TV4, Madeleine Westin har segling som sitt stora fritidsintresse. Hennes bok ”Vädret ombord” är alldeles utmärkt att både läsa hemma i fåtöljen inför båtsäsongen samt att ha med ombord för att lära sig mer när det verkligen gäller. Hamnen.se har läst den.

 

Hur uppstår egentligen låg- och högtryck? Vilka signaler ger molnen? Hur utnyttjar man sjöbrisen och hur påverkar kustdivergens farten? Hur hittar man en bra natthamn och vad gör man vid hastigt uppkommen dimma?


I Madeleine Westin Berghs bok ”Vädret ombord” breddas kunskaperna och förståelsen för vädret och de hastiga väderomslag som kan förekomma till sjöss.

 

Lättläst, rakt på sak och med vettiga illustrationer är den här boken bra för den som vill veta mer om väder i allmänhet och till sjöss i synnerhet. Ämnen som lågtryck- och högrtyck, sjöbris, moln, vågor och dimma är det många av oss båtintresserade som inte ägnar någon större analys och förståelse.

I ”Vädret ombord” ges grundläggande insikter i dessa ämmen samt varvas av en del personliga tips om när till exempel dimman lättar. Lyssna på fåglarna, menar Madeliene.

Snabbläs boken nu före säsongen hemma i fåtöljen för att sedan ha den med ombord och ta fram för att lära sig mer om molnformationer och andra tecken som skvallrar om väderomslag, är tipset från hamnen.se

Med intresse och lite nyfikenhet blir det lätt att göra sina egna väderprognoser och mycket lättare att förstå och nyttja de från radio och tv.

Madeleine Westin Bergh är meteorolog på TV4 sedan 1993. Hon är född 1965 i Stockholm. Madeleine har en gedigen meteorologutbildning genom försvaret och är kapten i reserven. Segling är ett av hennes stora fritidsintressen. På Natur och Kultur har hon tidigare givit ut Vädret.