Höstfix – så enkelt byter du bränslefilter på dieselmotorn

Ojämnt varvtal, fördröjning i accelerationen eller en motor som helt enkelt inte startar. Det är tydliga tecken på vatten och smuts i bränslesystemet. Så här enkelt byter du filter.

Byte_bränslefilter
Ojämnt varvtal, fördröjning i accelerationen eller en motor som helt enkelt inte startar. Det kan vara dags att byta bränslefilter.

Vatten eller smuts i bränslesystemet är en av de vanligaste anledningarna till att sjöräddningen tvingas rycka ut. Något som kan motverkas genom att man byter bränslefilter med jämna mellanrum. Enkelt förklarat handlar det om att hålla flödet igång med rent och fräscht bränsle – i det här fallet diesel.

Se också:
Så byter du bränslefilter på utombordaren!

De flesta bränslesystem har ett grovfilter – för att ta bort vatten och större partiklar eller smuts någonstans längs bränsleledningen – följt av ett fint filter, vanligtvis på motorn.

Börja med att kontrollera om det finns vatten i det grova bränslefiltret. Detta görs vanligtvis genom att lossa en liten kran eller skruv vid basen av filtret och tömma bort det som har lagt sig där.

Om bara en liten mängd vatten och föroreningar kommer ut och det inte löser uppsvinget kan ett byte av själva filterelementet behövas.

Här visar Jon Mendez på Motorboat & Yachting hur det går till.