Gott ombord: Soppa i storm och stiltje

Gott ombord: en soppa både mättar och värmer.
Gott ombord: en soppa både mättar och värmer.

 

Gott ombord: en soppa både mättar och värmer.Soppa är bra mat under båtfärder. Värmer och mättar gott. Blåser det rejält och kanske går hög sjö ska det gå fort att ordna maten. Då är det skönt att ha en kastrull på spisen med soppa, färdig att värma. Tips! En kastrull med höga kanter är bra!

RECEPT – Potatis- och purjolökssoppa

4 potatisar (helst mjölig sort)
1 purjolök
olivolja
2 tsk timjan
8 dl vatten
2 tärningar grönsaksbuljong
2 dl Kelda-grädde

Skala potatisen och skär den och purjolöken i skivor. Fräs på svag värme i oljan. Lägg i timjan. Häll på vatten och lägg i buljongtärningarna och se till att de löser sig. Koka cirka 10 minuter eller tills potatisen är mjuk. Vispa soppan ordentligt, som då tjocknar av potatisen. Häll i grädden och smaka av med salt och svartpeppar.

RECEPT – Snabbsoppa

Häll en burk champinjon- och en burk sparrissoppa i en kastrull med höga kanter. Späd med mjölk och värm. En burk krabba, en skvätt torr sherry och en doft paprika ger extra skjuts. Servera.

RECEPT – Röd linssoppa

2 råskalade, tärnade potatisar
1 finhackad gul lök
1 msk smör
3 tsk paprikapulver
1 1/4 l svag buljong
3 dl röda linser
2 msk tomatpuré
1 pressad vitlöksklyfta
svartpeppar
citron
persilja

Fräs löken genomskinlig i en kastrull på låg värme. Pudra över paprikapulvret och rör om. Tillsätt alla övriga ingredienser utom vitlöken och koka soppan sakta under lock en halvtimme eller tills linserna börjar mosa sig. Pressa i vitlöken. Servera med pressad citron och hackad persilja. Det här är en höjdar-soppa för kalla vår- eller höstfärder.

Receptet är lånat från Anna Bergenströms kokbok.

Vill du ha fler recept för båtbruk? Det finns i boken Gott ombord av Carina Lernhagen Matz, Nautiska Förlaget. Boken kan beställas hos www.sxk.se